Exposlanci hledají práci: Vidím se nabízí obraně, Paroubek chce podnikat

Na Jana Vidíma místo na kandidátce ODS nezbyde

Na Jana Vidíma místo na kandidátce ODS nezbyde Zdroj: E15

Najít uplatnění v běžném životě je pro některé exposlance obtížné. A zvlášť pro ty, kteří v dolní komoře parlamentu prožili několik volebních období za sebou. Třeba dlouholetý předseda sněmovního výboru pro obranu za ODS Jan Vidím marně nabízí své služby rezortu, jehož představitele si donedávna zval na kobereček.

„Jednal jsem s ministrem Vlastimilem Pickem, ale zatím jsme se nedohodli. Do voleb jsem si dal prázdniny, pak se uvidí,“ řekl včera deníku E15 Vidím, který pamatuje ještě Sněmovnu lidu Federálního shromáždění, kam byl zvolen za Občanské fórum.

Uplatnění hledá i někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle dostupných informací založí poradenskou firmu. „Mám osobní plán, jak pokračovat,“ neurčitě konstatoval současný šéf LEV 21. Za národní socialisty chce Paroubek kandidovat až příští rok v eurovolbách.

Právě poradenství spolu s nabídkou zpracování různých odborných studií a posudků je činnost, kde vidí svoji budoucnost také další bývalí zákonodárci jako například exministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek. „Obnovím pozastavenou živnost. To znamená, že se opět budu živit v komerční sféře tak jako do roku 2010,“ uvedl.

Poslankyně: soukromý sektor, domácnost, důchod

I Kristýna Kočí (dříve VV, později nezařazená) se vrhne na podnikání. S obchodním partnerem už založila komunikační agenturu. „V soukromém sektoru budu moci zúročit své zkušenosti z politiky stejně jako své politologické vzdělání,“ prohlásila. Její někdejší stranická kolegyně, později poslankyně za LIDEM Lenka Andrýsová se zase zajímá o práci konzultantky v mezinárodní firmě. Práci prý začala hledat v polovině září.

Jasno má šéfka LIDEM Karolína Peake, dřívější bojovnice za očistu dětských hřišť na pražské Malé Straně. „Moje majetkové poměry jsou veřejně známé. Mohu zůstat doma a věnovat se dětem,“ prozradila.

Někdejší místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09), která v dolní komoře působila 16 let, si požádala o důchod. Soustředí se na kauzu nákupu vojenských letounů CASA, kde čelí obvinění.

Řady exposlanců bez práce ještě rozšíří předčasné volby. Mnozí z nich sice kandidují, ale na nevolitelných místech.

Jiří Paroubek: Ústavní většina pro levici je iluze