Exředitel šumavského parku Mánek bude kandidovat do Senátu za ODS

Ředitel NP Šumava Jiří Mánek

Ředitel NP Šumava Jiří Mánek Zdroj: E15 Stepan Bruner

Bývalý ředitel šumavského národního parku Jiří Mánek chce na podzim kandidovat ve volbách do Senátu. Ve strakonickém obvodu bude zastupovat ODS. Občanští demokraté ho vybrali na pozici kandidáta ve svých primárkách.

„Jiřího Mánka potvrdila i regionální rada. Myslím si, že už nic nebrání tomu, aby za nás ve volbách do Senátu kandidoval,“ řekl místopředseda jihočeské ODS Tomáš Jirsa. Mánka ještě musí potvrdit Výkonná rada ODS, což je nejvyšší orgán strany. Podle Jirsy se však dá očekávat, že rozhodnutí regionu nebude výkonná rada zpochybňovat.

Mánek stál v čele parku do konce letošního dubna, kdy jej odvolal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Důvodem byly neshody ve filozofii vedení NP Šumava. Mánek v různých pozicích pracoval v národním parku řadu let.

„Pomohl jsem reálně zajistit Šumavě 400 milionů korun na turistickou infrastrukturu za dva roky, proto věřím, že podstatně více dokážu i pro malebné Strakonicko a Písecko za šest senátorských let,“ řekl ČTK Mánek.

Návrat do ODS

V minulosti byl členem ODS, před několika měsíci však na čas ze strany vystoupil i kvůli své pozici šéfa národního parku. Nyní se k občanským demokratům vrátil.

„Nikomu na Šumavě má příslušnost k ODS nevadila a dokonce lidem nezabránila jít za mě stávkovat, když mě ministr z hnutí ANO odvolal. Nepamatuji se, kdy se naposledy veřejnost s transparenty postavila za někoho z ODS,“ uvedl Mánek.

Současným senátorem za strakonický obvod je Jaroslav Krejča, který byl v roce 2008 zvolen za ČSSD.

Jiří Mánek: Vytvořit na Šumavě přírodu potrvá stovky let