Exšéf DPP Křístek bude řídit rozdělení Státní tiskárny cenin

Generální ředitel DPP Milan Křístek

Generální ředitel DPP Milan Křístek Zdroj: Anna Vackova

Bývalý šéf pražského Dopravního podniku Milan Křístek získá vysokou funkci ve Státní tiskárně cenin a připraví rozdělení podniku. Ze státního podniku se vyčlení nová firma pro poskytování IT služeb státní správě. Křístek nyní pracuje jako poradce na ministerstvu financí, pod něž tiskárna spadá.

Informaci přinesly Lidové noviny. Ministerstvo nedávno odvolalo ředitele tiskárny Richarda Bulíčka a podalo na něj trestní oznámení kvůli rozdávání darů za miliony, včetně zlatých slitků.

Státní tiskárna cenin tiskne bankovky, osobní průkazy, ale také třeba jízdenky pro pražský Dopravní podnik. Hlavním úkolem Křístka budou podle deníku změny ve struktuře tiskárny a odštěpení firmy, která má podle Křístka provozovat Národní datové centrum a poskytovat státu služby v oblasti IT.

Křístek má i jako poradce na ministerstvu na starosti oblast informačních a komunikačních technologií.

Ministerstvo financí začátkem května podalo trestní oznámení na nyní již bývalého šéfa tiskárny cenin Bulíčka a několik úředníků kvůli podezření, že se dopustili podplácení, zpronevěry či porušování povinností při správě cizího majetku.

Audity pro ministerstvo měly ukázat, že tiskárna od roku 2009 do letoška vydala za reklamní a dárkové předměty 13,7 milionu korun. Rozdala prý mimo jiné třeba zlaté slitky za téměř pět milionů. Novým ředitelem tiskárny se stal Pavel Novák. Tiskárna zaměstnává 530 lidí a ročně utrží zhruba 1,75 miliardy korun.