Exsenátor Novák dostal za rafinovanou korupci čtyři roky vězení

Alexandr Novák

Alexandr Novák Zdroj: CTK

Bývalého senátora a starostu Chomutova Alexandra Nováka (ODS) dnes poslal soud na čtyři roky do vězení za přijetí úplatku 43 milionů korun. Krajský soud v Ústí nad Labem tak zpřísnil původní dvouletou podmínku za tento trestný čin, proti níž se Novák i státní zástupkyně odvolali. Beze změny zůstala pětimilionová pokuta a pětiletý zákaz činnosti veřejné osoby.

Kauza se datuje do roku 1999. Chomutov tehdy prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za víc než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která pak za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž přes kyperskou firmu na rakouském soukromém účtu Novákových.

Státní zástupkyně dnes označila souzený skutek za „promyšlený a rafinovaný způsob převodu peněz přes několik účtů v cizině“. Požadovala pro Nováka změnu podmíněného trestu od okresního soudu na nepodmíněný.

Novák se hájil tím, že peníze dostala jeho manželka jako půjčku na podnikání v Rakousku právě od kyperské firmy Interkontraktor. Její dva majitelé dříve u soudu odmítli vypovídat, podle Novákova obhájce ale jeden z nich názor přehodnotil a vypovídat by přijel.

Okresní soud v Chomutově udělil dvouletou podmínku a pokutu milion korun také Petru Schmelovi. Ten byl souzený jako uprchlý a dnes krajský soud rozsudek proti němu zrušil, protože byl v mezidobí prohlášený za mrtvého.

V krátké době je to již druhý případ, kdy vysoce postavený veřejný činitel pyká za korupci. Minulý čtvrtek ústecký soud poslal na 7,5 roku za mříže bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad . Podle soudců Kušnierz spolu s komplici chtěl po žadatelích o dotace minimálně 1,7 milionu korun. Advokáti Kušnierze se proti rozsudku na místě odvolali.