Exsenátor Novák zatím zůstane ve vězení, soud odmítl žádost o propuštění

Exsenátor Alexandr Novák u soudu

Exsenátor Alexandr Novák u soudu Zdroj: ctk

Bývalý senátor ODS Alexandr Novák odsouzený za korupci zatím zůstane ve vězení. Ústecký krajský soud totiž zrušil původní rozhodnutí litoměřického soudu, který schválil Novákovu žádost o podmínečné propuštění. Okresní soud se žádostí musí zabývat znovu, řekla mluvčí krajského soudu Lenka Lasovská.

Novák požádal o propuštění po odpykání třetiny čtyřletého trestu, který dostal za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Litoměřický okresní soud v srpnu jeho žádosti vyhověl, státní zástupce se ale odvolal. Proč krajský soud původní rozhodnutí zrušil, Lasovská neřekla. „S ohledem na to, že bylo rozhodováno v neveřejném jednání, nemůžeme v tuto chvíli poskytnout bližší informace včetně odůvodnění, dokud toto rozhodnutí neobdrží účastníci řízení,“ vysvětlila Lasovská.

Litoměřický soud Novákově žádosti v polovině srpna vyhověl a rozhodl o jeho propuštění. Zároveň mu stanovil sedmiletou, nejdelší možnou, zkušební lhůtu a vyzval ho, aby vrátil víc než čtyřicetimilionový úplatek, který podle rozsudku obdržel za prodej akcií města Chomutov. Podle soudce Vlastimila Nedvěda splnil Novák všechny zákonné podmínky podmínečného propuštění. „Zprávy a hodnocení z výkonu trestu umožňují tento postup. Soud zohlednil i hodnocení z vazební věznice, jak v Teplicích, tak v Litoměřicích, měl tady několik kázeňských odměn,“ řekl už dříve Nedvěd s tím, že od spáchání skutku už uplynulo 16 let.

Případ ze stadionu policie stále šetří

Soud naopak nezohledňoval vyšetřování teplické policie. Ve skříňkách na teplickém fotbalovém stadionu, kde Novák v rámci trestu jako odsouzený pracoval, byl nalezen počítač a mobilní telefon. „Ze zpráv, které nám věznice v Teplicích doplnila, se výslovně uvádí, že od 11. března 2014 neměl pan Novák k těmto skříňkám přístup, nebyl na tom pracovišti a ty skříňky byly prohlíženy 25. března. Nebylo prokázáno, že by s nimi pan Novák manipuloval,“ doplnil v srpnu Nedvěd.

Novákův advokát Jan Růžek už dřív odmítl, že by věci patřily jeho klientovi. Policie v této souvislosti nikoho neobvinila. „Tento případ stále vyšetřujeme. Čekáme na výsledky znaleckých posudků. Nikdo v této souvislosti nebyl obviněn,“ řekl už dříve mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Novák přijal úplatek za prodej akcií

Okresní soud původně uložil Novákovi dvouletý podmíněný trest s odkladem na pět let, Novák se ale proti rozsudku odvolal. Krajský soud zpřísnil trest na čtyři roky vězení, Novákovi zároveň udělil pětimilionovou pokutu, kterou bývalý politik uhradil.

Případ údajného úplatku se datuje do roku 1999, kdy Novák působil jako starosta Chomutova. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Ty ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.

***