Fajádův advokát prý před únosem Čechů dostal od rodiny Libanonce pět milionů

Alí Fajád (vpravo)

Alí Fajád (vpravo) Zdroj: ctk

Advokát Libanonce Alího Fajáda Jan Švarc dostal krátce před únosem pětice Čechů od příbuzných svého klienta 200 tisíc dolarů. V přepočtu jde zhruba o pět milionů korun. Uvedl to Radiožurnál s tím, že podle Švarce šlo o odměnu za právní služby. Advokát prý během únosu o peníze i fakturu přišel, smlouvu měl údajně jen ústní.

„Když jsme tu spočítali hodiny strávené nad případem, lidí, veškeré náklady kolem toho, tak tam by se správně mělo klientovi účtovat až kolem 40 milionů korun. Ta kancelář v podstatě rok a půl nedělala nic jiného,“ řekl Švarc rozhlasu.

O penězích se zmínil v rozhovoru pro deník Právo i další z pětice unesených Čechů, novinář Miroslav Dobeš. Svědkem předání peněz prý Dobeš nebyl. “…hovořilo se tam o tom, že shodou okolností v tentýž den, kdy nás unesli, pro něj (Švarce) byla právě od bratra pana Fajáda, tedy od Saíba, připravena v hotovosti záloha na právní služby,“ řekl Dobeš Právu. Potvrdil také, že peníze měl Švarc v době únosu s sebou a že šlo o peníze, které byly po únosu nalezeny v autě.

Fajád byl v Česku držen ve vazbě od dubna 2014 a byl obviněn ze spolupráce s teroristy. USA tvrdí, že Fajád spolu s dalšími dvěma muži chtěli prodat kokain a zbraně agentům z amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Trojici v dubnu 2014 zadržela policie v pražském hotelu.

Zadržen v Bejrútu

Kromě Fajáda byli zadrženi také Chálid Marabí a Faouzi Jaber. Oba jsou z Pobřeží slonoviny, avšak Marabí má i libanonské občanství. Fajád byl spolu s Marabím propuštěn z vazby minulý čtvrtek poté, co ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nevyhověl žádosti USA o vydání. Jabera se rozhodnutí netýkalo.

Spojitost propuštění s návratem unesených Čechů připustil ministr obrany Martin Stropnický (ANO), Pelikán výměnu nepotvrdil. Fajád po propuštění odletěl do Bejrútu, kde byl podle libanonských médií zadržen.