Farmářské trhy v Praze dostaly pokuty za více než 200 tisíc

farmářské trhy v Karlíně

farmářské trhy v Karlíně Zdroj: ctk

Městská veterinární správa v Praze loni uskutečnila více než šest desítek kontrol farmářských trhů pořádaných v Praze. Zjistila při nich 94 nedostatků a udělila pokuty za více než 200 tisíc korun. V některých závažných případech bylo dokonce nařízeno okamžité ukončení prodeje.

„Loni se nejčastější závady týkaly nedodržování stanovených teplot u nabízených potravin, nedostatečné ochrany zboží před kontaminací hmyzem, hlodavci a podobně, nedostatečného přísunu pitné vody a nedostatečné sanitace,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. „Jako další lze jmenovat například zboží neznámého původu, tedy bez dokladů o výrobci. Na některých trzích byly obdobné závady zjištěny opakovaně,“ uvedl. Které konkrétní trhy to jsou, neuvedl.

Pro kontrolu nestačí podle Pejchala pouze laický pohled na uzeninu, která má být „domácí“ a u níž nelze vyloučit, že je zakoupená v některém obchodním řetězci a doma jen zauzená. „Z těchto důvodů je nutné zkontrolovat, zda je výrobce zaregistrován u Státní veterinární správy, zda má prodávané zboží průvodní doklady a podobně,“ dodal.

Za celý loňský rok veterinární správa v celé České republice uskutečnila 473 kontrol farmářských trhů, tedy zhruba o čtvrtinu více než o rok dříve. Počet kontrol, u nichž byl zjištěn nějaký přestupek, se ale meziročně snížil o pět na 127. „Výjimkou tedy nejsou případy, kdy nepoctivý výrobce svými sice mnohdy na pohled přitažlivými, ale zdravotně závadnými potravinami ohrožuje spotřebitele,“ dodal Pejchal.