Filip: Ransdorf mi nezvedá telefon, asi zadržení bere jako soukromou věc

Předseda KSČM Vojtěch Filip, v pozadí Miloslav Ransdorf

Předseda KSČM Vojtěch Filip, v pozadí Miloslav Ransdorf Zdroj: ctk

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf se během dopoledne vrátil do České republiky ze Švýcarska, kde ho tamní policie zadržela a vyslýchala kvůli údajnému finančnímu podvodu. Během cesty z Curychu domů přespal v zahraničí a nyní spolu s právníkem chystá tiskové prohlášení, řekla vedoucí jeho poslanecké kanceláře Helena Suchá. Původně se čekalo, že se Ransdorf vrátí už v sobotu večer a zveřejní informace k případu na facebooku.

„Cítí se nevinný,“ tlumočila Suchá Ransdorfův postoj k případu. Po poradě s právníkem se rozhodl, že s novináři nebude přímo komunikovat a vydá tiskovou zprávu, a to během odpoledne. Již v sobotu Ransdorf prostřednictvím své asistentky vzkázal, že žádný účet v curyšské bance neměl a nemá a „o žádný výběr financí v této bance nešlo“.

Švýcarská policie zadržela českého europoslance spolu s trojicí Slováků kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusili o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti.

Ransdorf i dva ze tří slovenských občanů byli propuštěni v sobotu. V pondělí se možná rozhodne, zda proti poslednímu ze zadržených bude vzneseno obvinění. Slovenská média dříve informovala, že transakce ve švýcarské bance se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun).

Na vysvětlení čeká i Ransdorfova mateřská strana. Předseda KSČM Vojtěch Filip ráno řekl, že Ransdorf se mu ještě neozval. „Ještě ne. Až se ozve, vydám prohlášení,“ uvedl.

Ransdorf uspěl díky preferenčním hlasům

Ransdorf podle něj zřejmě považuje případ za svou soukromou záležitost, a proto o tom vedení strany neinformoval ani nereagoval na četné Filipovy telefonáty a SMS zprávy. Filip v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že každopádně nepovažuje za lidsky slušné, že se mu Ransdorf nebo alespoň jeho asistentka dosud neozvali.

O případu měl informace od české zahraniční služby. Podle ní byl Ransdorf propuštěn v pátek večer, ale až v sobotu ráno mu cizinecká policie vydala pas a mohl se vrátit do Česka.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v České televizi řekl, že k případu nemá žádné informace. „A kdybych je náhodou měl, tak vám je stejně neřeknu,“ dodal. Zaujalo ho, že zatímco u třech zadržených Slováků je do značné míry chráněno jejich soukromí, „pan poslanec Ransdorf je věcí veřejnou“.

Ransdorf se o mandát poslance Evropského parlamentu loni ucházel až ze čtvrtého místa kandidátky KSČM. „Byl na jiném místě, než byl zvyklý,“ připustil dnes Filip. Preferenční hlasy ho ale vynesly na druhou příčku. Předseda komunistů respektuje, že ho lidé zvolili. „Doufám, že se k tomu postaví čestně a odpovědně,“ dodal.

Miloslav Ransdorf: Česká zahraniční politika nemá žádnou koncepci

Velká česká eurovýměna