Finanční správa začíná testovat software k evidenci tržeb

Registrační pokladna

Registrační pokladna Zdroj: ctk

Finanční správa dnes spustila testovací prostředí pro vývoj softwaru pokladen, které budou využívány k elektronické evidenci tržeb. Na příslušné internetové stránce zveřejnila také dva příklady vzorové testovací datové zprávy, jaké budou pokladny odesílat. Uvedla to mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Elektronická evidence tržeb začne fungovat od 1. prosince.

Testovací prostředí podle mluvčí umí přijímat zaslané datové zprávy o tržbách a odpovídat, zda byla zpráva přijata a zda vyhověla požadavkům. „Odpovědí může být i chybová datová zpráva s kódem konkrétní chyby, podle které vývojáři mohou software opravit,“ uvedla Petlachová. Vývojáři softwaru dostali k dispozici adresu testovacího prostředí nebo informace o zabezpečení datové komunikace.

Finanční zpráva zároveň zveřejnila druhou verzi technické dokumentace, která poskytuje informace o formátu a struktuře údajů o evidované tržbě a popis datového rozhraní. Nová verze podle Petlachové „obsahuje oproti první verzi několik drobných doplnění a upřesnění“.

V přípravných krocích k evidenci tržeb má podle plánu v srpnu následovat vznik kontaktního místa, v září začne Finanční správa podnikatelům přidělovat autorizační údaje. Od listopadu ministerstvo financí zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si komunikaci s úřady otestovali. MF již dříve spustilo webové stránky projektu elektronické evidence tržeb www.e-trzby.cz.

Kampaň na podporu

K podpoře elektronické evidence tržeb ministerstvo financí v tomto měsíci zahájilo mediální kampaň za více než 28 milionů korun. Od března 2017 plánuje spustit účtenkovou loterii, která má lidi přimět k tomu, aby při placení za zboží a služby požadovali od podnikatelů účtenku z pokladny.

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.