Financování vysokých škol se zřejmě změní od jara 2016. Zohlední kvalitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Nová pravidla pro financování českých vysokých škol by mohla platit od jara 2016. Zohlední kvalitu výuky a také uplatnění absolventů na trhu práce. Řekl to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který se v Křtinách na Blanensku účastnil České konference rektorů. Stát mezi vysoké školy v zemi letos rozdělí kolem 22 miliard korun. Nyní se jedná ve vládě o tom, aby se pro rok 2016 částka navýšila o 1,2 miliardy korun.

„Přestože počet studentů klesá, chceme do vysokého školství dávat více peněz, ale na druhé straně za to požadujeme i jeho vyšší kvalitu,“ uvedl Chládek. Doplnil, že v minulosti dostávaly vysoké školy peníze od státu na provoz podle počtu studentů.

Zásadně se to ale změní. Ministerstvo nyní s představiteli vysokých škol a podnikatelské sféry připravuje kritéria, jimiž budou vysoké školy hodnoceny a která pak budou rozhodující při přerozdělování prostředků, jež dostávají.

Kvalitní vysoké školy to vítají, uvedl ministr. K hodnotícím kritériím bude patřit nejen uplatnitelnost absolventů na trhu práce nebo kvalita výuky, ale i kvalita vědy a výzkumu, do něhož jsou tyto instituce zapojeny.

Vysoké školy tak budou muset podle Chládka vyvinout větší úsilí, aby podle těchto „tvrdých dat“ dostaly takové příspěvky, které na svoji činnost potřebují.

Chládek předpokládá, že kritéria představí již na podzim tohoto roku vedení České konference rektorů a veřejnosti. Očekává následnou diskuzi tak, aby se podle nových kritérií postupovalo již při tvorbě rozpočtu na příští rok.