Firma, u níž Česko skladuje část zásob nafty, dluží státu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Česká pobočka německé firmy Viktoriagruppe, u které Česko skladuje zhruba sedminu nouzových zásob paliva, dluží státní pokladně 350 milionů korun na daních. Společnost má prý také manko na zásobách nafty a benzinu, které se pravidelně obměňují. Generální finanční ředitelství kvůli tomu údajně podalo trestní oznámení pro podezření z daňového podvodu a možného vytunelování firmy.

Mluvčí Státní správy hmotných rezerv (SSHR) Jakub Linka sdělil, že správa hmotných rezerv eviduje neproplacené faktury ze strany společnosti a že předseda správy Pavel Švagr už informoval o situaci vládu. Vzhledem k jednáním se zástupci Viktoriagruppe nebude správa podle mluvčího situaci ale více komentovat.

Úředníci finančního ředitelství na potíže firmy podle serveru přišli před měsícem, kdy chtěli nechat zmrazit její dlužené peníze v bance a při tom zjistili, že konta firmy jsou prázdná. Mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej ani šéf finančního ředitelství Jiří Žežulka se nechtěli k případu vyjádřit, uvedlo Aktuálně.cz.

Jednají o vyrovnání

Podle jeho zjištění finanční a celní správa upozornila i na riziko, že může hrozit další ztráta svěřeného českého paliva, které firma skladuje v sídle centrály v bavorském Kraillingu. Požádaly údajně proto německé celníky, aby tyto sklady hlídali.

Viktoriagruppe dluží státu podle informací Aktuálně.cz až 150 milionů korun na dani z přidané hodnoty, 120 milionů na spotřební dani a přes 80 milionů Státní správě hmotných rezerv (SSHR) jako vypořádání v rámci takzvaných rotačních zásob. Zástupci firmy nyní se státními hmotnými rezervami jednají o vyrovnávání dluhu. Schůzky potvrdil serveru i ředitel českého odštěpného závodu Viktoriagruppe Lubomír Novotný, podrobnosti ale neuvedl.

Stát to prý neohrozí

Správa státních hmotných rezerv má za úkol shromažďovat strategické suroviny pro krizové situace, jako je například přírodní katastrofa, teroristický útok nebo průmyslová havárie. Tyto suroviny, jakými jsou třeba ropa nebo obilí, musí pravidelně obměňovat.

Podle Linky stát má v současné době zásoby ropy a ropných produktů na 94 dní, přičemž zásoby uložené u Viktoriagruppe jsou zhruba na 2,5 dne. „To znamená, že stále splňujeme nařízení EU držet zásoby minimálně na 90 dní,“ uvedl mluvčí a dodal, že pokud by bylo s firmou vedeno insolvenční řízení, netýkalo by se nafty, která patří českému státu. Se společností Viktoriagruppe spolupracuje SSHR od roku 2004.