Firmou roku 2014 je sklářská společnost Ajeto

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kotatko Jiri, Mlada fronta E15

Vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2014 je sklářská firma Ajeto. Ocenění GE Money Bank Živnostník roku 2014 získala fyzioterapeutka Emílie Vallová z jižní Moravy. Výsledky devátého ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora podnikání v Česku, byly vyhlášeny dnes na pražském Žofíně. Vítěznou firmu zvolila 14členná porota. O sedmi finalistech Živnostníka roku rozhodla veřejnost v SMS hlasování, z nich vybrala vítěze porota.

„Do letošního ročníku se přihlásil rekordní počet firem a živnostníků, dohromady jich bylo až 6600. Byli jsme svědky vyprávění inspirativních podnikatelských příběhů, které jsou důkazem toho, že česká podnikatelská scéna je plná šikovných a pracovitých lidí,“ uvedl ředitel soutěží Petr Lutonský.

Společnost Ajeto z Libereckého kraje uspěla v konkurenci 3410 firem. O zdejším uměleckém skle se ví nejenom v Česku, ale i v zahraničí, a to zejména díky mistrovským dílům jednoho ze tří světových sklářských mistrů Petra Novotného. Firma vyráběla například trofeje pro Tour de France nebo Ceny Thálie.

Druhé místo pro České houby

Druhé místo letos patří společnosti České houby ze Soběslavi v Jihočeském kraji. Ta se může pochlubit přerodem z garážové minifarmy v největší a nejmodernější pěstírnu čerstvých hub v republice. Třetí příčku si vysloužila společnost Ella - CS. Firma z Hradce Králové vyvíjí a vyrábí zdravotnický materiál, zejména implantáty pro trávicí trakt.

Vallová, která zvítězila v konkurenci 3190 podnikatelů, podniká od roku 1994. Neminuly ji půjčky, někdy pracovala až 16 hodin denně a bez dovolené. Odvážně se pustila do využívání tehdy málo známé Vojtovy metody. Dnes má ve svém centru k dispozici nejmodernější fyzioterapeutické přístroje a s nemocnými dětmi pracuje dle jejich specifických potřeb.

Druhé místo obsadila Blanka Milfaitová z Jihočeského kraje. Její manufaktura na výrobu marmelády byla ve Velké Británii vyhlášena nejlepší manufakturou tohoto druhu na světě. Nyní vyráží s pojízdnou výrobnou na expedice, kdy po světě vybírá nejlepší ovoce a bylinky, vaří z nich marmeládu, pořádá workshopy a píše knihu o jídle. Třetí příčka patří Josefu Ťulpíkovi z Olomouckého kraje.

Společnost České houby si vedle celkového druhého místa odnesla i titul Vodafone odpovědná firma roku 2014. Cenu GE Money Bank Inovátor roku patří letos společnosti ZLKL z Olomoucka. Ta si ho zasloužila za vyvinutí speciálního vozítka Elbee, které umožňuje pohyb tělesně postižených bez nutnosti složitého přesedání z vozíku do auta.

Vyhlašovatelem soutěže jsou Hospodářské noviny. Firmy byly v krajských kolech hodnoceny z poloviny na základě hlasů poroty a z druhé půlky podle tzv. skóringu, který byl vypočítán pomocí ukazatelů rentability, likvidity, zadluženosti, aktivity, ziskovosti a produktivity. V kategorii Živnostník roku se rozhodovala porota na základě podnikatelského příběhu.