Firmy možná přijdou o výhody u operátorů

operátoři, SIM, telefon

operátoři, SIM, telefon Zdroj: profimedia.cz

Navrhovaná novela zákona o elektronických komunikacích, kterou mají poslanci projednat ve čtvrtek, může firemní zákazníky připravit o dosavadní podstatné výhody poskytované operátory.

Když totiž firma sjednává telekomunikační služby, podle své velikosti dostane patřičnou cenovou nabídku spojenou s určitým objemem peněz určených na nákup hardwarového vybavení, takzvaný hardwarový budget. Součástí kontraktů bývá navíc i pracovník operátora určený pro přednostní komunikaci s firmou. Právě tyto a další výhody při uzavírání nových smluv navrhovaná právní úprava ohrožuje.

Jejím původním záměrem je umožnit spotřebitelům ukončení smluv uzavřených na dobu určitou ještě před vypršením této doby za zákonem stanovených podmínek. Novela však zahrnuje nejenom jednotlivce, ale i firmy. Pokud ty získají možnost od smlouvy libovolně odstoupit, operátorům hrozí, že přijdou vniveč jejich investice v podobě hardwarových budgetů či extra služeb.

Operátoři by na změnu tržních podmínek patrně nereagovali přímým zvýšením cen, ale třeba zrušením či omezením výhod. Firmy by se tak musely buď obejít bez vyspělých technologií, což by snížilo jejich konkurenceschopnost, nebo by musely vše hradit z vlastních zdrojů a zvýšené náklady promítnout do cen výrobků a služeb.