Firmy si nepůjčují, vlastních peněz mají dost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

Firmy se odvracejí od bank. Mají dostatek vlastních úspor a nepotřebují si půjčovat. Banky tak přicházejí o důležitý byznys. Místo aby bohatly na tradičních úvěrových obchodech, spravují jen stále tučnější firemní konta. Na běžných účtech měly totiž podniky podle dat České národní banky koncem října zhruba 708 miliard korun, tedy o 13 procent více než před rokem a téměř dvojnásobek toho, co v předvečer hospodářské krize v létě roku 2007.

„V současné době nečerpáme žádný úvěr, spoléháme na své zdroje, po krizi jsme postupně všechny úvěry splatili a nové půjčky nechceme,“ uvádí Marie Čermáková z vedení průmyslové textilky Juta s bezmála šestimiliardovým obratem. „Čerpáme stále méně a méně peněz z cizích zdrojů. Z vlastních zdrojů čerpáme i peníze na nové akvizice,“ dodává další z kapitánů průmyslu, šéf české větve potravinářského gigantu Bidvest Bohumil Volf.

„Chtějí po nás málo peněz,“ vyčítá českým podnikům slabou poptávku po půjčkách bankéř Petr Knapp z ČSOB. „Celkově mají firmy k dispozici zhruba jeden bilion ve formě volné hotovosti a vkladů. Investiční aktivitu tak do značné míry financují z vlastních zdrojů,“ vysvětluje analytik Deloitte David Marek. „Firmám zatím stačí vlastní zdroje, míněno jak vlastní kapitál, tak i doposud nabrané půjčky, mnoho firem navíc svou zadluženost snižuje,“ potvrzuje šéf Patria Corporate Finance Tomáš Klápště.

vklady podniků na búvklady podniků na bú | E15

Podle zjištění České asociace Treasury, sdružující šéfy korporátních financí, vytvářejí domácí firmy pořád více hotovosti a jsou stále ziskovější, což potřebu nabírat nové půjčky dále snižuje.

Česká ekonomika chytá druhý dech, bankovních zisků se to ale zatím netýká. „Domácí investice začaly sice růst, ale zatím ne tak výrazně, aby to probudilo viditelnější poptávku po úvěrech, a to především těch dlouhodobých,“ uvádí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.