Fischer: Anderová neměla s kampaní nic společného, Kalousek ztratil soudnost

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: E15 Anna Vackova

Nová Fischerova náměstkyně Eva Anderová nebyla členkou volebního štábu a vůbec se nepodílela na prezidentské kampani. Ve svém prohlášení to tvrdí ministerstvo financí. Fischer v něm navíc ostře kritizuje exministra Kalouska.

Fischer v pátek odvolal dva náměstky, Tomáše Zídka a Zdeňka Zajíčka. Místo Zídka jmenoval náměstkyní Evu Anderovou, která pro něj údajně pracovala jako poradkyně v prezidentské kampani. Podle vyjádření MF byla Anderová jen členkou poradního sboru expertů. „Tuto nehonorovanou občanskou a soukromou práci vykonávala mimo svou pracovní dobu, ve svém volném čase,“ uvedl mluvčí resortu Ondřej Šrámek.

Anderová dosud pracovala na ministerstvu jako ředitelka odboru EU a mezinárodních vztahů. Kalousek pro server idnes.cz uvedl, že se s ní chtěl loni rozloučit, když se dozvěděl, že se bez vědomí nadřízených politicky angažuje v prezidentské kampani. Její nadřízený Zídek jej ale prý uprosil, ať to nedělá. A teď Anderová střídá právě Zídka, který byl letitým náměstkem pro mezinárodní vztahy a finanční politiku.

„Že bude ministr Fischer takto bezskrupulózně protežovat úřednici, která se angažovala v jeho volebním štábu, je velmi nepěkné. Že ta úřednice to ochotně přijímá, a připraví tak o místo svého šéfa, který ji loajálně a obětavě zachránil před zaslouženým odvoláním, to je lidsky odporné,“ řekl serveru Kalousek.

Podle Fischera Kalousek ztrácí soudnost. „Po téměř sedmi letech opustil ministerstvo financí, které zřejmě začal vnímat jako svůj vlastní majetek. Považuji za skandální jeho arogantní způsob jednání, kdy chtěl paní Anderovou z ministerstva vyhodit jen kvůli jejím aktivitám mimo její pracovní dobu,“ uvedl Fischer.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval Jana Fischera, ať veřejné vysvětlí původ peněz za prezidentskou kampaň. Pokud tak neučiní, měl by odejít z ministerstva. Podle Sobotky je totiž v přímém rozporu, aby člověk s podivným financováním stál v čele mimo jiné Finančního analytického úřadu.