Fischer je s přehledem v čele prezidentských kandidátů

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: profimedia.cz

Pokud by se v únoru konala přímá volba prezidenta, zvítězil bývalý premiér úředmické vlády Jan Fischer. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sanep, která do výběru kandidátů zařadila významné osobnosti, o nichž se v souvislosti s přímou volbou často hovoří. Fischer se jako jediný dostal přes hranici dvaceti procent (21,2 procenta) podpory voličů, kteří už jsou rohodnuti, koho budou volit.

Svého favorita pro přímou prezidentskou volbu už má 60,6 procenta účastníků průzkumu. Za Fischerem, který je v současné době viceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj, je s výrazným odstupem druhý ekonom Jan Švejnar. Ten zatím oslovil 12,6 procenta rozhodnutých voličů. Prezidentskou volbu si vyzkoušel už v roce 2008, ale odešel poražen. Zatím kandidaturu v přímé volbě oficiálně nepotvrdil.

Fischer kraloval také v průzkumu SC&C:

Tři desetiny pod deseti procenty se drží na třetí pozici hlavní tvář a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který oficiální kandidaturu své domovské strany TOP 09 na prezidenta přijal koncem minulého roku.

Bývalý premiér Miloš Zeman, který slíbil, že se přímé volby zúčastní, pokud pro něj Strana práv občanů- Zemanovci získá potřebný počet podpisů, má podporu 6,3 procenta rozhodnutých voličů. V žebříčku je zatím pátý.

Bývalý předseda a stávající první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který svůj úmysl stát se novou hlavou státu, veřejně deklaroval už loni v září je s 2,8 procenta jedenáctý a oficiální lidovecká kandidátka Zuzana Roithová, která své rozhodnutí jít do voleb oznámila včera, by aktuálně obdržela 2,6 procenta hlasů a je těsně za Sobotkou.

Průzkum se konal ve dnech 14. – 21. února na vybrané skupině 18 719 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 36 255 dotázaných.

Výsledky průzkumuVýsledky průzkumu|Sanep