Fondy podlehnou vyšší dani. Odtečou z Česka miliardy?

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Kapitál v investičních fondech velkých hráčů se může od ledna poohlédnout po jiném působišti, než je Česko. Senát totiž posvětil vyšší zdanění fondů kvalifikovaných investorů (FKI), ve kterých je podle některých odhadů až 100 miliard korun vkladů.

Ačkoli dosud odváděla většina fondů ze svých zisků na daních pět procent, od příštího roku má řada z nich podléhat běžné firemní sazbě daně z příjmů, tedy 19 procentům. Odborníci míní, že valná část tohoto kapitálu citlivého na odvody může dát Česku vale.

„Je to nesmyslný krok, který Česko spíše poškodí, než by mu pomohl. Rozplývá se tak naděje, že by se Praha stala významnějším finančním centrem regionu,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Bank. Ještě loni se totiž uvažovalo o opaku. „Na stole bylo úplné zrušení pětiprocentní fondové daně, které by do Česka mohlo přilákat alternativní fondy ze zahraničí,“ uvádí analytik Partners Aleš Tůma.

Krom prestižní pozice Česka na finanční mapě Evropy může utrpět i ekonomika. „Pokud se investice prostřednictvím fondů kvalifikovaných investorů stanou pro investory nezajímavé, lze očekávat významný pokles investic do některých segmentů české ekonomiky,“ uvádí ředitelka české Asociace pro kapitálový trh Jana Michalíková.

Ministerstvo argumentuje neadekvátností dosavadní snížené sazby daně. „Primárním cílem snahy úřadu je odstranění zcela neodůvodněného zvýhodnění těchto subjektů, které motivuje k jejich účelovému zakládání s cílem využít daňovou výhodu,“ řekl Radek Ležatka z Ministerstva financí.

Podle oponentů novely se fondy přestěhují na nové adresy. „Nově vznikající fondy budou zakládány v Lucembursku, na Maltě nebo v Německu a stávající fondy se v řadě případů za hranice přesunou,“ uvádí Vít Vařeka ze společnosti Amista.

Fondům kvalifikovaných investorů je dovoleno investovat podle rizikovějších investičních strategií, omezen je i minimální vklad, a to částkou převyšující tři miliony korun.