Gripeny jsou dál ve hře, Švédsko snížilo nabídku o 10 procent

Gripen

Gripen Zdroj: ctk

Ministerstvu obrany se podařilo vyjednat další výraznější slevu na švédské stíhačky Gripen - Švédové ubrali dalších 10 procent oproti nabídce, kterou položili na stůl letos v létě. Jednání o dalším pronájmu letounů tak budou pokračovat. Po dnešním jednání Bezpečnostní rady státu to oznámil odcházející ministr obrany Alexandr Vondra.

„Současná nabídka je bezmála o deset procent lepší, než byla ta letní. Jde o jednoznačný pokrok,“ uvedl Vondra bez dalších podrobností. Již minulý týden ale prohlásil, že švédská nabídka je „řádově asi o miliardu nebo miliardu a půl“ levnější než předchozí.

Za současný desetiletý pronájem, který skončí v roce 2014, stát platí 19,6 miliardy korun. Ještě v létě Švédsko nabízelo při dalším desetiletém pronájmu zhruba čtvrtinovou slevu (26 procent). Na to vláda nepřistoupila, Vondru pověřila dalším vyjednáváním, a pohrozila Švédsku, že pokud nepředloží výhodnější nabídku, vypíše výběrové řízení.

Ve hře jsou nyní podle informací ČTK tři varianty pronájmu. První počítá s pronájmem na další tři roky za více než pět miliard korun. Druhá varianta představuje pronájem na pět let za téměř osm miliard a třetí varianta obsahuje nabídku na desetiletý pronájem za více než 14 miliard korun. Nová nabídka švédské strany platí do konce prvního čtvrtletí 2013. O dalším postupu rozhodne vláda.

Čas, po který bude aktuální nabídka platná, by měla vláda využít k jejímu důkladnému zvážení, uvedl ministr. Jelikož případný další pronájem bude na delší časový horizont, než je existence současné vlády premiéra Petra Nečase, měl by kabinet o gripenech vyjednávat i s opozicí, dodal. „Stíhací letectvo je a bude pevnou součástí armády Česka. Je to jeden ze základních znaků státní suverenity,“ řekl Vondra.

Pokud by se Češi se švédskou stranou nedohodli, měl by podle Nečase následovat nový tendr, jehož by se účastnili i další výrobci letecké techniky.

V souvislosti s blížícím se koncem kontraktu tak čeká vládu rozhodnutí, jak dále naloží se stíhacím letectvem. Existují tři možnosti - pronájem nynějších gripenů, jejich odkoupení, nebo pořízení jiných stíhaček ve výběrovém řízení. O tom, že Česko budou nadále chránit stíhačky nedávno rozhodla vláda.

Minulý týden podepsali čeští a švédští zbrojaři dohodu o spolupráci „Významné dodávky švédských firem do české armády včetně pronájmu nadzvukových letounů přímo vybízejí k posilování vazeb se švédskými partnery,“ zdůvodnila tento krok Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.