Hamé loni utržilo přes pět miliard. Pomohl mu hlavně export

Obrat Hamé v milionech korun

Obrat Hamé v milionech korun Zdroj: Hame

Tržby potravinářské společnosti Hamé stouply loni hlavně díky exportu o čtyři procenta na 5,1 miliardy korun. Zahraniční trhy se na celkových příjmech podílely 52 procenty, přičemž firma se více zaměřila na Afriku a Čínu. Ze sortimentu měly největší podíl na obratu trvanlivé masové výrobky.

„Zahraniční trhy nám pomohly vyrovnat mírný pokles tržeb v Česku, kde loni stále přetrvávala opatrná nákupní nálada spotřebitelů. K významnému nárůstu oproti roku 2012 došlo například v Rusku, kde se tržby zvýšily o 15 procent, na Ukrajině o 29 procent, a v Rumunsku dokonce o 39 procent,“ uvedl generální ředitel Martin Štrupl. Vývoz do Německa podle něj vzrostl o deset, do Slovinska o 41 procent.

Martin ŠtruplMartin Štrupl | E15 Anna VackovaGenerální ředitel Hamé Martin Štrupl

Potravinářská firma se také v loňském roce ještě více zaměřila na trhy v Africe a nově i na Čínu. „Probíhají jednání s místními distributory v Súdánu, Etiopii a Ghaně, připravujeme jednání i v Senegalu a dalších zemích. Na těchto trzích je zájem hlavně o kojenecké výživy, kečupy, paštiky a další masové produkty,“ dodal Štrupl. Hamé podle něj v Africe hledá také suroviny pro vlastní výrobu, například luštěniny či rajský protlak.

Obrat Hamé v milionech korunObrat Hamé v milionech korun | Hame

První export do Číny

Firma v těchto dnech poprvé vyvezla vlastní výrobky i do Číny. Šlo o masozeleninové a ovocné kojenecké výživy, pro které má tento trh podle firmy velký potenciál. „Čína je další trh, kam začínáme pronikat. Určitě to není tak, že bychom se tam pustili do konkurenčního boje, protože jsou tam všichni světoví hráči. Trh je sice obrovský, ale zároveň je i obrovsky drahý na vstup. Jdeme tam formou jednorázových vývozů přes distributora,“ dodal Štrupl.

Krize na Ukrajině
Ukrajina a Rusko je pro Hamé důležitý trh. Ukrajinská krize se potravinářského obra dotkla v lednu, kdy firmě klesl v zemi obrat. V únoru se ale opět zvýšil. Hamé zatím nepodniklo ani žádné kroky v Rusku, kde má výrobní závod. „Rusko je pro nás stěžejní trh. Chceme tam dále investovat, budeme rozšiřovat závod, nyní se snažíme nabrat další lidi. Chceme tam rozjet další výrobní linku,“ uvedl ředitel Hamé. Jak dodal, doufá, že krize brzy pomine a že na spotřebitele a trh nebude žádný vliv.

Firma investovala hlavně do Kunovic

Investice do výroby dosáhly loni více než 156 milionů korun. Peníze šly především do výrobních závodů v Kunovicích, Podivíně a Babicích. Díky investicím firma zmodernizovala provozy a jejich technologické zařízení, zefektivnila se výroba a zvýšila výrobní kapacita. Letos Hamé plánuje proinvestovat dalších přibližně 219 milionů korun.

Hamé má celkem devět výrobních závodů, sedm v ČR a po jednom v Rusku a Rumunsku. Firma zaměstnává 2350 pracovníků.