Hampl: Pro přitvrzování měnové politiky nemá ČNB důvod

Mojmír Hampl, ČNB

Mojmír Hampl, ČNB Zdroj: E15 Eduard Erben

Pro přitvrzovaní měnové politiky nemá Česká národní banka (ČNB) nyní důvod, protože v české ekonomice i na finančních trzích se vrší faktory, které budou tlačit inflaci dolů. Řekl to viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

„Změny, které následovaly po (posledním) zasedání bankovní rady, jdou všechny ve směru naplňování antiinflačních rizik,“ řekl Hampl podle agentury Reuters. Termínem „riziko“ centrální bankéři označují pravděpodobnost nesplnění aktuální ekonomické předpovědi v kterémkoli směru.

Bankovní rada ČNB naposledy zasedala 4. srpna a poměrem pět ku dvěma odhlasovala ponechání základní úrokové sazby na historickém minimu 0,75 procenta. Tam je sazba od počátku loňského května. Analytici vesměs postupné zvyšování úrokových sazeb očekávají od třetího čtvrtletí.

Bankovní rada nezvýšila úrokové sazby mimo jiné proto, že v nové prognóze počítá s vývojem měnověpolitické inflace kolem dvouprocentního inflačního cíle. Menověpolitická inflace je inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní. Celková inflace kvůli plánovanému zvýšení daně z přidané hodnoty podle ČNB příští rok dočasně přesáhne tři procenta a k inflačnímu cíli se vrátí od začátku roku 2013.