Hanáková odvolala ředitele NG Rösela, nerozuměl prý poslání galerie

Vladimír Rösel

Vladimír Rösel

Ministryně kultury Alena Hanáková dnes odvolala ředitele Národní galerie Vladimíra Rösela. Neprokázal podle ní, že rozumí specifickému poslání galerie, a neskýtá záruky pro její rozvoj. Informovala o tom mluvčí ministerstva Lenka Brandtová. Röselova kvalifikace k vedení nejvýznamnějšího muzea výtvarného umění v ČR je podle Hanákové velmi omezená. Ekonoma Rösela jmenoval do funkce v polovině roku 2011 Hanákové předchůdce Jiří Besser. O jeho odchodu se spekulovalo již delší dobu.

Do jmenování nového generálního ředitele, na jehož výběru se bude podílet grémium oborníků z oblasti výtvarného umění, bude pověřen řízením Národní galerie v Praze současný ředitel sbírky starého umění profesor Vít Vlnas.

Rösel byl jmenován do funkce jako odborník na ekonomické vztahy. Jeho hlavními úkoly bylo zajistit konsolidaci hospodaření organizace, a vytvořit tak základní předpoklad pro její další rozvoj a zpracování střednědobé koncepce tohoto rozvoje.

„První úkol Rösel plnil obtížně. U druhého úkolu se ukázalo, že není tou osobností, která by dokázala, garantovat další dva nezbytné pilíře řízení největšího muzea výtvarného umění, jimiž jsou odbornost a optimální práce s lidmi,“ píše se ve zprávě MK. Údajně se opakovaly problémy v komunikaci vedení Národní galerie a jejího ředitele jak se zaměstnanci, tak s odbornou veřejností a s ministerstvem.

Vladimír Rösel zvítězil ve druhém z konkurzů, které vypsalo ministerstvo kultury na místo šéfa jedné z největších tuzemských sbírkových institucí, a nahradil jejího dlouholetého ředitele Milana Knížáka. Rösel se stal ředitelem příspěvkové organizace poté, co dlouhá léta působil ve firmách zabývajících se investicemi, správou soukromého kapitálu, restrukturalizací podniků a obchodem s nemovitostmi.

Náznaky toho, že by mohl být ze své funkce odvolán, se objevovaly v posledním roce opakovaně. Ministerstvo kultury Röselovi několikrát vrátilo koncepci rozvoje Národní galerie, aby ji dopracoval. Podle odborníků také vedení NG nedostatečně komunikovalo, a nebylo tedy zřejmé, jakým směrem se bude NG pod vedením nového šéfa ubírat.

Galeristé v sutanách

Bankéř, nebo kunsthistorik?