Hašek prohloubil příkopy v ČSSD. Vyzval kraje k podpoře Rusnokovy vlády

Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: profimedia.cz

Šéf asociace krajů a místopředseda ČSSD Michal Hašek chce, aby kraje podpořily vyjádření důvěry vládě Jiřího Rusnoka a požádaly poslance, aby pro kabinet hlasovali. Opět tak o něco prohloubil příkopy uvnitř partaje, protože lídr strany Bohuslav Sobotka podporu Rusnoka odmítá. Liberecký hejtman Martin Půta považuje Haškův návrh za politizaci asociace.

„Stejně jako v případě volby prezidenta České republiky odmítám snahu o zatažení zájmového sdružení krajů do výhradně politického rozhodování, jež je plně v kompetenci Parlamentu ČR,“ uvedl Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který návrh Michala Haška zveřejnil.

Podobné kroky jsou podle Půty snahou učinit z asociace „jakousi třetí komoru parlamentu a paralelní centrum politikaření“, což odmítá jako zneužití jejího poslání. Podle stanov má prý organizace být nestranická a nevládní. Proto se hlasování o návrhu usnesení Půta nezúčastní.

Žádná politizace to prý není

Hašek, který se podporu úřednické vlády snaží prosadit v sociální demokracii, s takovou interpretací nesouhlasí. „Žádná politizace to není, já myslím, že pro kraje je důležité, jaká vláda vládne České republice,“ řekl místopředseda ČSSD. Podle něj by o politizaci šlo, kdyby bylo usnesení směřováno k jedné politické straně.

Stanovisko Půty prý bere na vědomí, vyjádřit se budou moci i ostatní. Zatím se prý diskutuje, rozhodnutí by mělo padnout začátkem příštího týdne.

Dobrodružství s Rusnokem

Haškův stranický šéf Bohuslav Sobotka uvedl, že hlasování o vládě je věcí parlamentních stran, nikoliv krajské asociace nebo Svazu měst a obcí.

V nedávném rozhovoru s deníkem E15 Sobotka označil jmenování Rusnokovy vlády prezidentem Milošem Zemanem za dobrodružství.

„Byl bych nerad, kdyby se jednou sociální demokracie musela stydět za to, že podpořila dobrodružství s Rusnokovou vládou, které nebere ohled na to, že jsme parlamentní demokracie a ČSSD je demokratická politická strana,“ prohlásil předseda ČSSD.

Hudeček proti, Zimola pro

Není žádným překvapením, že Haškův návrh vedle Půty odmítá i primátor Prahy Tomáš Hudeček z TOP 09, který je jedním ze tří hejtmanů nezvolených za ČSSD. „Nesouhlasím s navrženým usnesením AK, neboť tím se pouze ČSSD snaží ovlivňovat celostátní politiku a vnášet tam své názory,“ vysvětlil s tím, že jde o boj o moc, nikoliv o dobro krajů.

Naopak doporučení parlamentním stranám jsou ochotni podpořit hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (nezávislý za ČSSD) a jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). „Tato vláda s námi na rozdíl od té minulé komunikuje, i proto jsem jako jeden z hejtmanů přesvědčen o tom, že než návrat pravicové vlády, tak je lépe podpořit tuto vládu a nepřipustit návrat pravicové,“ řekl Zimola.

O tom, jaké stanovisko k podpoře úřednického kabinetu socialisté zaujmou, bude jednat jejich předsednictvo a poslanecký klub příští úterý, tedy jeden před hlasováním o důvěře ve sněmovně.