Hašek se pustil do Nečase kvůli sudetským Němcům. Omluvu by chtěl i Kuba

Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: profimedia.cz

Místopředseda ČSSD Michal Hašek by uvítal omluvu od Sudetoněmeckého krajanského sdružení za podíl na předválečných událostech. Tu měl požadovat premiér Petr Nečas (ODS) při návštěvě Bavorska. Na odezvě od sudetských Němců by trval i první místopředseda ODS Martin Kuba.

Premiér Nečas v bavorském parlamentu minulý týden zopakoval část česko-německé deklarace z roku 1997, že Česko lituje křivd způsobených poválečným vysídlením sudetských Němců.

„Ta věc má být vyvážená. Je na místě, pokud se premiér vůbec setkává a jedná se zástupci sudetoněmeckého landsmanšaftu, tak by měl chtít omluvu vůči Československé republice a občanům, kteří byli poškozeni tím, co se dělo na podzim a v létě 1938,“ uvedl Hašek. Podle něj by se mělo krajanské sdružení jasně přihlásit k odpovědnosti. Řekl, že nechce sudetské Němce „házet do jednoho pytle“ a byli mezi nimi i odbojáři a pronásledovaní. Je prý ale nutné rozlišovat příčinu a následek. Hašek to uvedl v diskusním pořadu televize Prima Family Partie. Tam hovořil i první místopředseda ODS Martin Kuba.

Podle něj premiér chtěl navázat na loňskou omluvu německého prezidenta za činy nacistického Německa vůči Česku. Na omluvě od landsmanšaftu by také trval. „Jsem přesvědčen, že také z druhé strany, ze sudetoněmeckého landsmanšaftu, musí zaznívat stejná slova. Ta věc musí být vyvážená,“ řekl Kuba. Podle něj se křivdy odehrály na obou stranách a „česká strana by neměla být tím jediným, kdo nese model omluvy“. Tehdejší republika válečný střet nevyvolala, podotkl.

Hašek ocenil, že z úst předsedy vlády zaznělo, že majetkové nároky nejsou na místě. Zdůraznil, že Benešovy dekrety platí. „V tomto bychom se neměli dělit na aktuální vládu a aktuální opozici. To musí být ucelený názor české politické reprezentace,“ uvedl místopředseda opoziční ČSSD. Podle něj čeští politici musejí dát jasný signál, že majetkové nároky v pohraničí jsou nepřijatelné.

Čtěte více o problematice sudetských Němců:

Na sudetskou notičku