Hašek si vybral. Odejde ze Sněmovny a zůstane hejtmanem

Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: Mlada fronta E15

Jihomoravský hejtman Michal Hašek se vzdá poslaneckého mandátu a zůstane v čele kraje. Ve Sněmovně jej nahradí starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Hašek svým rozhodnutím naplnil slib, který dala ČSSD voličům, že nebude kumulovat funkce. Mezi funkcí hejtmana a poslance si ještě mají vybrat karlovarský Josef Novotný a Jiří Běhounek z Vysočiny.

Proti kumulaci funkcí se loni před podzimními volbami postavil Ústřední výkonný výbor ČSSD. Od loňských předčasných parlamentních voleb, v nichž jako hejtman získal také poslanecký mandát, měl Hašek půl roku na to, aby se rozhodl pro jednu z funkcí.

„Rozhodnutí pro mě bylo těžké, ale respektuji usnesení ČSSD. Kdo mě zná, ví, že jsem jihomoravský patriot, takže určitě neočekával jinou volbu,“ řekl Hašek. Poslanecký mandát složil k dnešku. Příští středu předá předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) notářský zápis s tím, že se vzdává poslaneckého mandátu.

Hašek se chce naplno věnovat kraji. Hodlá také znovu kandidovat na předsedu Asociace krajů České republiky, jehož funkční období trvá dva roky. „V rámci asociace budu vždy hájit zájmy jižní Moravy i ostatních krajů a budu posilovat roli asociace směrem k vládě, Parlamentu a prezidentovi. Těším se jako hrdý patriot na to, že budu dělat něco pro náš kraj,“ řekl Hašek. Zároveň dodal, že se z pozice hejtmana zasadí o sjednocení české levice. „Chci, aby ČSSD byla vážená a silná strana. Také doufám, že ČSSD dotáhne do konce návrhy hejtmanů na klouzavý mandát a zákaz kumulací více platů,“ uvedl.

Ve sněmovně Haška nahradí starosta Znojma Gabrhel, který tak sám bude kumulovat funkce. Gabrhel to odůvodnil blížícími se komunálními volbami, které budou na podzim. Změna vedení města na několik měsíců by se podle něj nevyplatila. Gabrhel uvedl, že souběh funkcí starosty a poslance je v české politice běžnou záležitostí. „Přijetím poslaneckého mandátu se vzdám platu starosty města, který bude posílán na transparentní účet, z něhož budou hrazeny charitativní projekty na území města, respektive okresu,“ uvedl.

Po loňských volbách do Sněmovny získalo pět hejtmanů z ČSSD poslanecký mandát. Plzeňský Milan Chovanec se už dříve vzdal funkce hejtmana, stal se ministrem vnitra. V březnu složil poslanecký mandát jihočeský Jiří Zimola. Rozhodnutí musejí oznámit ještě karlovarský Novotný a Běhounek z Vysočiny. Novotný se vyjádří při čtvrtečním jednání Zastupitelstva Karlovarského kraje. Běhounek rozhodnutí oznámí zřejmě v pátek dopoledne.