Heger: Kabátek je pro vedení VZP dobrá volba

VZP

VZP Zdroj: ctk

Novým šéfem Všeobecné zdravotní pojišťovny má být po dohodě premiéra Petra Nečase (ODS) s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) dlouholetý úředník ministerstva zdravotnictví Zdeněk Kabátek. Informaci Parlamentních listů od zdroje z ministerstva zdravotnictví potvrdil E15 informovaný zdroj z ODS.

Pro Hegera je Kabátek dobrý kandidát na post ředitele VZP. „Považoval bych ho za svého člověka. Patří mezi férové, iniciativní lidi,“ řekl Heger E15. „Je to věcí správní rady a jak to dopadne, v tuto chvíli není jisté,“ upozorňuje.

Kabátek má blízko k ODS. Nastoupil na ministerstvo zdravotnictví v době, kdy mu šéfoval Tomáš Julínek (ODS) a podle některých opozičních radních je dodnes loajální někdejšímu ministerskému náměstkovi, dnes už bývalému poslanci ODS Marku Šnajdrovi. „To říkají, aby mu uškodili. Kabátek není loutka. I v minulosti se Šnajdrem přišel do konfliktů,“ tvrdí naopak zdroj z ODS.

Pod Kabátka na ministerstvu spadaly nákupy drahých přístrojů pro specializovaná nemocniční centra z fondů Evropské unie, které byly kritizovány jako předražené. Kontroly ale pochybení neobjevily. Šnajdr nakonec možná zůstane na postu předsedy správní rady, ačkoli by jej Heger rád vyměnil za svého náměstka Petra Noska.

„Byl bych rád. Jestli se má něco ve VZP změnit k lepšímu, musí se začít se správní radou,“ uvádí Heger.
Jenže v ODS k tomu podle zdrojů E15 vůle není. Člen správní rady a poslanec ODS Boris Šťastný koneckonců už dříve uvedl, že k sesazení Šnajdra nevidí důvod. Aby se Hegerovi podařilo odvolat Šnajdra z čela správní rady VZP, potřeboval by získat hlasy zástupců ODS nebo opozici. Ani zástupcům opozičních stran ve správní radě VZP se přitom nechce Hegerovy plány podpořit. Rozhodnout by se mohlo v pondělí, kdy zasedne správní rada VZP.

Heger dlouhodobě kritizuje ředitele VZP Pavla Horáka i předsedu správní rady Šnajdra kvůli špatné ekonomické situaci pojišťovny, sporným smlouvám se společností IZIP i kvůli přístupu ke zdravotnickým zařízením.