Helsinský výbor: Blažek vydal Torubarova neoprávněně

Pavel Blažek

Pavel Blažek Zdroj: Hynek Glos, Euro

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle zástupců Českého helsinského výboru (ČHV) neměl právo vydat ruského podnikatele Alexeje Torubarova do jeho vlasti. Úřady totiž nevyřídily Rusovu žádost o azyl v Česku, sdělila projektová koordinátorka organizace Ľubica Turzová. Vydání do Ruska navíc Torubarovi ihned přitížilo. Rusové ho totiž obvinili z přísnějšího trestného činu, než pro jaký byl vydán, což odporuje Evropské úmluvě o vydávání.

Podle serveru justice.cz Česko Torubarova vydalo pro podvod, ale v Rusku byl podle tamního serveru V1.ru nyní obviněn z podvodu v organizované skupině a zneužití pravomocí. Podle Demeterové hrozí za podvod v organizované skupině trest vyšší a takový postup Ruska odporuje evropské úmluvě. „O žádném podvodu v organizované skupině česká strana informována nebyla. Garance ruské strany tedy nebyly dodrženy,“ sdělila aktivistka Hana Demeterová. Blažek také nepovolil vydání Torubarova pro zneužití pravomocí, protože tento čin byl podle ruského práva již promlčen.

Blažkova mluvčí Štěpánka Čechová již dříve uvedla, že ministr vydání povolil v souladu s trestním řádem a poté, co extradici schválily krajský, vrchní i Ústavní soud. Blažka se dnes zastal i premiér Petr Nečas (ODS).

„Soudy se nezabývají, respektive nemusejí zabývat otázkami azylového řízení. Oproti tomu, ministr spravedlnosti nesmí povolit vydání osoby, se kterou je právě azylové řízení vedeno, respektive dokud není ukončeno,“ uvedl Český helsinský výbor. Podle organizace to vyplývá z rozsudku Nejvyššího správního soudu.

Výbor také považuje za alibistické Blažkovo vysvětlení, že postupoval na základě soudních rozhodnutí. Podle ní ministr může zakázat extradici i v případě, že soudy vydání připustí. „Ministerstvo ospravedlňuje své kroky s odkazem na svou předchozí praxi, která byla (a stále je) v rozporu s mezinárodními závazky, jimiž je ČR vázána. Ministerstvo nyní veřejně přiznává, že porušuje mezinárodní úmluvy i v dalších případech,“ uvedl ČHV.

„Ministr spravedlnosti postupoval naprosto standardně a v souladu se zákonem, jelikož respektoval rozhodnutí tří soudů. Je nutné vyvrátit některé báchorky o přistavených cisternách a podobně, které se o této věci šíří v médiích. Pokyn k zastavení odletu letadla s panem Torubarovem vydal ministr dopravy (Zbyněk) Stanjura. Pokud někdo zaspal při řešení této situace, bylo to ministerstvo zahraničních věcí,“ sdělil premiér Petr Nečas (ODS) prostřednictvím mluvčího vlády Jana Hrubeše.

Podle soudce Krajského soudu v Brně Michaela Vrtka patří závěrečné rozhodnutí o vydání jednotlivce ministru spravedlnosti, který „i přes konstatovanou přípustnost nemusí vydání povolit“. Předseda senátu se dnes ohradil proti tvrzení některých ministrů, podle kterých nepostupoval soud správně. „Jsem zcela přesvědčen, že nejen krajský soud, ale též další orgány, postupovaly po důsledném prošetření všech okolností a v naprostém souladu s právním řádem ČR a mezinárodními smlouvami, jimiž je ČR vázána,“ uvedl.

Vrtek také prohlásil, že se soud Rusovým případem zabýval a dospěl k tomu, že v jeho případě nebyla porušena jeho základní práva a svobody. „Krajský soud v Brně vycházel při svých závěrech, mimo jiné, z výpovědi Alexeje Torubarova, která byla vyhodnocena jako účelová a v řadě bodů nevěrohodná,“ uvedl soudce.