Herman: Peníze na kulturu budou. Blížíme se jednomu procentu rozpočtu

Daniel Herman

Daniel Herman

Peníze státu na kulturu v příštím roce podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) určitě nesníží, mělo jich být naopak o něco více. Na jedno procento hrubého domácího produktu, což by představovalo 11,2 miliardy korun, se ale v souladu s vládním programovým prohlášením zvýší až v roce 2017.

„Rozhodně garantuji, že (rozpočet) nebude nižší než v letošním roce,“ řekl Herman. „V tuto chvíli máme garantováno 10,04 miliardy (korun),“ prohlásil v České televizi.

Letos ministerstvo kulturu má na své výdaje 9,9 miliardy korun, tedy necelé procento HDP. Na jedno procento by se suma měla zvýšit za tři roky, „V roce 2017 by se nám to mělo povést tak, aby bylo naplněno vládní programové prohlášení,“ dodal ministr kultury.

Největší část rozpočtu ministerstva je určena pro jeho příspěvkové organizace, a to 4,3 miliardy korun. Celkem 3,5 miliardy je pak určeno na majetkové vyrovnání s církvemi a na platy duchovních.

Platy v příspěvkových organizacích? Rozhodně se nesníží, tvrdí ministr

Nyní podle Hermana probíhají intenzivní jednání s ministerstvem financí. Sám ministr považuje za velmi důležité navrácení 112 milionů korun na platy v příspěvkových organizacích. Ministr tím narážel na dřívější pobídku ministerstva kultury, aby příspěvkové organizace začaly ve svých rozpočtech hledat desetiprocentní úsporu.

Hermanovi se ale prý podařilo ministra financí Andreje Babiše přesvědčit, aby ministerstvu zmiňovaných 112 milionů vrátil. Peníze půjdou na platy zaměstnancům příspěvkových organizací.

Ministr Herman nicméně podle svých slov nedokáže garantovat, že platy těchto zaměstnanců porostou o pět procent, jak si to přejí odborové organizace z kulturní sféry. „Garantuji ale, že jakékoliv poplašné zprávy o snižování platů nejsou pravdivé,“ řekl ministr.

Nyní je podle ministra Hermana pravděpodobné, že platy v rezortu kultury napřesrok stoupnou o 3,5 procenta.