Hlavatý v boji o Senát oslabuje

Jiří Hlavatý, senátorský mandát a majitel textilní firmy Juta

Jiří Hlavatý, senátorský mandát a majitel textilní firmy Juta Zdroj: ČTK

Poprvé v historii budou mít voliči na Trutnovsku jednu obálku na dvoje volby – na prezidentské a senátní. Původní úspěšný uchazeč ANO o senátorský mandát a majitel textilní firmy Juta Jiří Hlavatý totiž uspěl i v podzimních volbách do sněmovny. Tím mu ale zanikl post senátora a musely být vypsány nové volby. 

Hlavatý se ale rozhodl vzdát se poslaneckého místa a jít do senátních voleb znovu. Post v horní komoře parlamentu má ale nyní značně nejistý. Do druhého kola postoupil i vrchlabský starosta Jan Sobotka (STAN), který v posledních dnech postupně získává náskok.

Sobotka také získal podporu čtyř neúspěšných kandidátů z prvního kola. Oproti tomu má Hlavatý za zády jen jednoho. Sobotka dostal v prvním kole přes 33 procent hlasů, Hlavatý o osm procentních bodů méně.

Zisk čtyř kandidátů, kteří se postavili za vrchlabského starostu, byl přes 25 procent. O to se bude hrát nyní ve druhém kole. Na druhé straně může Hlavatému nahrát větší zá- jem lidí, které přiláká právě klání o Hrad. Zatímco před dvěma týdny dorazila pětina oprávněných voličů, nyní se očekává až padesátiprocentní účast.