Hlavní město rozdělí radnicím 52 milionů korun z hazardu

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: 7 Petr Topic

Praha rozdělí městským částem 52 milionů korun, které ve třetím čtvrtletí roku získala z odvodů z výherních hracích přístrojů a loterií. Peníze jsou určeny především na sport. Rozhodli o tom městští radní.

Praha ve třetím čtvrtletí získala z loterií dohromady 136,4 milionu. Informace potvrdila mluvčí magistrátu Tereza Králová. Polovina z částky rozdělené radnicím, tedy zhruba 26 milionů, poputuje na podporu neziskových organizací zaměřených na sport. Druhá polovina je určena na podporu projektů v oblasti školství, kulturu, zdravotní a sociální účely.

Za první pololetí dostaly radnice z hazardu zhruba 183 milionů korun. Z radnic už ale v minulosti zazněly hlasy, že by se peníze z hazardu měly v plné výši vracet do rozpočtů městských částí, na jejichž území jsou výherní automaty provozovány.

Podle daňových změn, které platí od letošního roku, se odvody z hazardu změnily. Dříve mohly městské části vybírat poplatek za každý provozovaný automat. Nyní si odvody rozdělují stát a obce v poměru 1:4. Loterijní firmy musí také nově odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami.

: