Hlavním hygienikem má být Vladimír Valenta

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Hlavní hygienik ČR Michael Vít Zdroj: E15, Eduard Erben

Hlavního hygienika Michaela Víta (na snímku), jehož odvolání chystá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), zřejmě vystřídá šéf liberecké krajské hygieny Vladimír Valenta. Návrh na odvolání Víta a jmenování Valenty je připraven na jednání vlády. Zprávu o svém postupu odmítl Valenta komentovat.

Dlouholetého hlavního hygienika Michaela Víta policie v březnu obvinila pro podezření ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku manipulováním zakázek na poradenství. Od jara je vysoký úředník na neplacené dovolené.

Ve druhé polovině září požádala policie žalobce o prodloužení vyšetřování. Pokud se Vítova vina prokáže, hrozí mu až desetileté vězení. Funkci hlavního hygienika nyní vykonává jeho zástupkyně Viera Šedivá. Heger už začátkem června avizoval, že podle vývoje v případu by Vít měl skončit po prázdninách jako hlavní hygienik i ministerský náměstek. Funkci vykonával od 10. března roku 2000.

Třiapadesátiletý Valenta řídí krajskou hygienu v Libereckkém kraji 11 let. Před tím byl deset let okresním hygienikem a ředitelem okresní hygienické stanice v Liberci. Promoval v roce 1983 na lékařské fakultě hygienické, dnes třetí lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V současnosti je členem její vědecké rady. Vyučuje na několika dalších školách.

Šmudlové a loupežníci