Hrad uznal chybu. Spor o autorství amnestie končí smírem

bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf

bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf Zdroj: ctk

Spor o autorství textu loňské amnestie exprezidenta Václava Klause dnes skončil u pražského městského soudu smírem. Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf se shodl s právním zástupcem prezidentské kanceláře, prezidenta Miloše Zemana a kancléře Vratislava Mynáře na textu, který "uvede na pravou míru“, že Hasenkopf není autorem amnestie.

Kontroverzní amnestie, kterou loni na Nový rok vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus, zahrnula více než 111 tisíc odsouzených a obviněných. Podle Hradu stál u jejího zrodu Hasenkopf. Kancléř Mynář loni právníka veřejně nazval společně s Klausovými spolupracovníky Ladislavem Jaklem a Petrem Hájkem jedním ze tří „spoluotců“ amnestie.

Toto tvrzení později převzal i prezident Zeman. Ten navíc Hasenkopfa výslovně označil za hlavního autora kritizovaného aboličního článku, který zastavil trestní stíhání přesahující dobu osmi let.

Hasenkopf autorství dlouhodobě popíral a podal žalobu na ochranu osobnosti. Domáhal se „uvedení věci na pravou míru“ a také finančního zadostiučinění - po Zemanovi chtěl 300 tisíc korun, prezidentská kancelář a Mynář pak měli společně uhradit dalších 700 tisíc.

Soudkyně Veronika Křesťanová navrhovala vyřešení sporu smírem už v červenci. Strany sporu se sice nedohodly, ale soudkyně jim to dnes navrhla znovu. Po více než hodinové diskusi v soudní síni se nakonec Hasenkopf i advokáti Zemana, Mynáře a prezidentské kanceláře shodli na textu, který upřesní, že bývalý hradní právník není autorem amnestie. Hasenkopf také stáhl původní žalobu, která zahrnovala žádost o finanční zadostiučinění.

Hrad uznal chybu, jsem spokojen, uvedl Hasenkopf

„Já jsem samozřejmě spokojen, protože to je v podstatě vůbec poprvé, kdy Miloš Zeman uznal svou chybu,“ řekl novinářům Hasenkopf po uzavření dohody. Pro něj prý má smír větší cenu než případný rozsudek, protože protistrana uznala chybu dobrovolně. Spokojen byl i právní zástupce Hradu Marek Nespala. „Žádná ze stran nic neutrpěla,“ podotkl Nespala.

111 tisíc amnestovaných
Klausova amnestie se podle údajů ministerstva dotkla více než 111 tisíc odsouzených a obviněných. Nepodmíněné tresty prominula zhruba 20 tisíc lidem, fakticky ale z věznic vyšlo jen 6500 z nich, protože řada odsouzených vůbec nestihla za mříže nastoupit. Zastaveno bylo trestní stíhání 265 obviněných, přičemž abolice se týkala i některých velkých hospodářských kauz.
Klausovu amnestii kritizoval senátor Jiří Dienstbier (ČSSD). Za skandální pokládá to, že z amnestie nebyli vyloučeni lidé souzení za korupci a ekonomické trestné činy. Soudí, že byla „šita na míru“ na některé kauzy a že amnestie byl dárek Klausovým přátelům z oblasti ekonomiky z 90. let. „Jinak si to neumím vysvětlit, je to nehoráznost,“ uvedl již dříve Dienstbier.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechtěl více dohodu komentovat a odkázal na vyjádření právníka. Mynář dohodu přivítal. „Jsem vcelku rád,“ řekl ČTK. Když si prý dohodu „přeloží do neadvokátní řeči“, tak podle něj potvrzuje, že měl při svém vyjádření pravdu. „Že byl (Hasenkopf) spolutvůrcem a spoluautorem (amnestie), na tom si trvám,“ řekl Mynář s tím, že nikdy neřekl, z kolika procent Hasenkopf autorem amnestie byl. K dohodě dodal, že si Hasenkopf uvědomil, jaký dopad by případný rozsudek měl na jeho pověst a peněženku.

Společné prohlášení Hradu a Hasenkopfa, na kterém se dnes dohodli, zahrnuje informace o tom, že byl bývalý hradní právník vyzván, aby předložil vlastní návrh amnestie. Ten ale neobsahoval zmírnění nebo prominutí trestů nebo zastavení trestního stíhání pachatelů závažné hospodářské trestné činnosti. „Vyhlášené znění amnestie neměl Pavel Hasenkopf možnost ovlivnit,“ stojí v textu. Podle dřívějšího vyjádření Hasenkopfa je skutečným původcem textu amnestie právník Zdeněk Koudelka, který byl v předmětné době na stáži na ministerstvu spravedlnosti.

Kancelář prezidenta se také vyjádřila k výroku Mynáře, že byl Hasenkopf v roce 2009 vyhozen z legislativního oddělení. „Ve skutečnosti byl Pavel Hasenkopf v rámci řádné organizační změny přesunut z důvodu své specializace do politického odboru Kanceláře prezidenta republiky,“ píše se v dohodě.

Hasenkopf zažaloval prezidentskou kancelář také kvůli výpovědi, kterou z ní loni dostal pro údajné pracovní absence poté, co se začal přít o autorství amnestie. Obvodní soud mu dal v březnu nepravomocně za pravdu v tom, že výpověď je neplatná. Odvolání Hradu bude pražský městský soud projednávat v září.

Znění dohody o smíru ve sporu o autorství loňské amnestie
„Dne 27. dubna 2013 v deníku Právo a dne 28. dubna 2013 na webovém portálu Parlamentní listy se vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář vyjádřil v tom smyslu, že Pavel Hasenkopf byl jedním ze tří „pravých otců“ amnestie, kterou vyhlásil prezident republiky prof. Václav Klaus dne 1. ledna 2013. Dne 6. května 2013 prohlásil i prezident republiky Miloš Zeman, že Pavel Hasenkopf byl jedním ze spoluautorů amnestie, a to zejména části zastavující trestní řízení u dlouhodobě se vlekoucích procesů.
Na základě smíru žalobce Pavla Hasenkopfa a žalované České republiky - Kanceláře prezidenta republiky se shora uvedené výroky uvádějí na pravou míru:
Pavel Hasenkopf byl vyzván v rámci svého pracovního poměru svým nadřízeným, ředitelem politického odboru Ladislavem Jaklem, k předložení svého vlastního návrhu amnestie. Návrh Pavla Hasenkopfa neobsahoval zmírnění nebo prominutí trestů nebo zastavení trestních stíhání pachatelů závažné hospodářské trestné činnosti. Vyhlášené znění amnestie neměl Pavel Hasenkopf možnost ovlivnit.
Česká republika - Kancelář prezidenta republiky dále uvádí na pravou míru vyjádření svého vedoucího pro webový portál Parlamentní listy ze dne 28. dubna 2013, že Pavel Hasenkopf byl v roce 2009 vyhozen z legislativního oddělení. Ve skutečnosti byl Pavel Hasenkopf v rámci řádné organizační změny přesunut z důvodu své specializace do politického odboru Kanceláře prezidenta republiky.“