Huml stížnost kvůli jednání sněmovny nepodá, stačilo prý jen pohrozit

Stanislav Huml

Stanislav Huml Zdroj: ctk

Nezařazený poslanec Stanislav Huml nenapadne u Ústavního soudu reformní a další zákony, které potvrdila sněmovna po jednacím maratonu v noci na pondělí. Huml si stěžoval na to, že jejich nepřetržité projednávání je v rozporu s ústavou a listinou základních práv. Nyní říká, že se po jeho hrozbě ústavní stížností situace ve sněmovně v tomto ohledu zlepšila a poslanci měli na odpočinek čas.

„Nešlo o noční jednání, ale o jednání v délce přes 40 hodin bez přestávky na denní odpočinek,“ řekl Huml, jenž byl zvolen za Věci veřejné a nyní spolupracuje s opoziční ČSSD. Prý poté, co na záležitost upozornil, už v jednání sněmovny delší přestávky byly. „Účel byl splněn, nic podávat nebudu,“ dodal poslanec.

Zákony sociální, zdravotnické a důchodové reformy a další úsporné předlohy vetoval Senát. Zatímco koalice je chtěla sněmovnou stůj co stůj protlačit, ČSSD zvolila obstrukce. Chtěla dosáhnout toho, aby zákony neplatily od ledna.

Jen o předloze omezující státní podporu stavebního spoření poslanci jednali zhruba dvě desítky hodin. Potom koalice spojila projednávání ostatních 14 předloh a omezila k nim řečnickou dobu. Kvůli tomu se chtějí na Ústavní soud obrátit sociální demokraté, podle kterých tím koalice zkrátila ústavní práva poslanců.