Informace z Panamy budeme získávat jen obtížně, míní ministerstvo financí

Mossack Fonseca (ilustrační foto)

Mossack Fonseca (ilustrační foto) Zdroj: CTK,

I když má Česko s Panamou uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění garantující výměnu informací o daňových záležitostech, nemusí se Česko dostat k informacím o tamních aktivitách českých občanů. Smlouva totiž neumožňuje, aby české orgány pokládaly druhé straně obecné dotazy. Česko tak potřebuje nejdetailnějším informace o osobách, které jsou obsaženy v takzvaných Panama Papers, uvedlo ministerstvo financí ve svém stanovisku ke kauze Panamských dokumentů.

V uplynulých dnech již Finanční správa informovala, že požádala německé novináře o poskytnutí potřebných dat obsažených v dokumentech. „K dotazování by mohla Finanční správa využít seznam 283 jmen českých občanů, kteří podle médií v kauze figurují, bude-li je mít k dispozici…Ani se seznamem jmen v ruce však nemusí mít české úřady vyhráno,“ uvedlo ministerstvo.

Panamské úřady podle Ministerstva financí například na dotaz, který bude obsahovat pouze jméno, budou požadovat odůvodnění žádosti a poskytnou pouze takové informace, které může o dotyčné osobě požadovat tamní daňová správa.

Navíc daňové zatížení v Panamě je poměrně nízká a je možné, že v některých případech nebude mít tamní daňová správa informace žádné. „Kromě toho nemá Panama příliš vysoký standard v oblasti daňové transparentnosti a výměny informací obecně,“ dodalo ministerstvo.

Znepokojivé informace

Kauza Panamských dokumentů se týká 11 milionů dokumentů poradenské firmy Mossack Fonseca, které zveřejnilo několik předních světových médií. Vyplývá z nich, jak firma, sídlící v Panamě, pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Mezi stovkami osob a firem, jimž Mossack Fonseca údajně pomáhala obcházet daňové zákony založením offshoreových firem, je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku i 283 Čechů.

„K úspěšnému odhalení skutečných podvodů je nezbytné, aby měla česká Finanční správa přístup k co nejdetailnějším informacím o českých osobách a zahraničních osobách podnikajících v ČR, které jsou obsaženy v tzv. Panama Papers. Jedině pak bude možné prověřit, zda osoby zde uvedené využívaly svých struktur v Panamě také k nekalému daňovému jednání,“ dodalo ministerstvo.

Obecně rezort považuje zveřejněné informace za znepokojivé a jakoukoliv formu vyhýbání se daňovým povinnostem považuje za nepřijatelnou.