Intergram žádá poplatky za poslech hudby ve služebních autech

auto, volant

auto, volant

Správce autorských práv Intergram chce poplatky za hudbu ve služebních autech. Podle něj je produkce rádia ve firemním autě veřejná, a tak by měly podniky, kterým auta patří, platit poplatky za její šíření, píší Hospodářské noviny (HN). Firmy ani právníci však s Intergramem nesouhlasí, podniky proto odmítají tyto poplatky platit.

Podle Petra Chmelíčka z Intergramu se autorský zákon totiž vztahuje na všechnu produkci mimo produkci pro osobní potřebu. Deník uvedl, že Intergram již začal rozesílat dopisy žádající vedle poplatků za televizní vysílání i takzvanou autorskou odměnu například právě za autorádia ve služebních vozech. Pro firmy jde o dodatečný náklad v řádech tisíců korun ročně, Intergram však může vybrat miliony.

Intergram svůj nárok opírá o posudek Ústavu práva autorského Právnické fakulty Univerzity Karlovy, z něhož údajně vyplývá, že veřejností je prakticky kdokoliv kromě samotného vlastníka rádia. Klíčový je totiž výklad pojmu „sdělování veřejnosti“. Pokud je produkce z rádia veřejná, je z něj povinnost platit i autorský poplatek.

Podnikatelé se k žádosti Intergramu stavějí odmítavě. „Naše ochota platit je nízká, protože tyto záležitosti nevyužíváme k tvorbě zisku. Řádně platíme rozhlasové poplatky a tento požadavek mi nedává příliš smysl,“ řekl deníku ředitel společnosti Taurid Ostrava Jiří Siegmund.

Problém nyní řeší ministerstvo kultury. Poplatky se v současnosti platí například za televize v restauracích, hudbu v hotelových pokojích nebo z každého prodaného prázdného nosiče, napsaly HN.