Intervence ČNB poškodí téměř polovinu firem, říká průzkum komory

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

S odstupem několika měsíců zveřejnila Hospodářská komora průzkum k oslabení koruny po intervencích České národní banky. Vyplynulo z něj, že si na její zásah stěžují hlavně malé a střední podniky, podle oborů pak na oslabení koruny nejvíce doplatí tuzemské stavebnictví.

Právě delší časový odstup od loňského listopadu podle Hospodářské komory umožňuje, aby hodnocení bylo co nejobjektivnější. V průzkumu odpovědělo celkem 580 zástupců velkých, středních a malých firem včetně živnostníků.

Podle 42 procent respondentů krok ČNB jejich podnikání poškodí, pouze 16 procent českých firem ho považuje za dobré rozhodnutí. Třetina dotázaných pak uvedla, že se jich intervence nijak nedotkla.

Malé a střední podniky jsou na tom podstatně hůře. Téměř polovina z nich, tedy 44 procent, vnímá oslabení koruny negativně a vyjadřuje obavu nad budoucím vývojem svého byznysu.

Vývoj kurzu koruny za poslední rok:Graf 13. 3. 2014.Graf 13. 3. 2014. | vagaday@mf.cz

Co se týče rozdělení podle oborů, pozitivní hodnocení převládá u výrobních firem (39 procent). Naopak u stavebních společností odpovědělo kladně jen šest procent z nich.

Markantní jsou pak názorové rozdíly na intervenci mezi podniky, které se zaměřují na export či import. Z podniků, které nemají žádný podíl exportu, hodnotí intervenci kladně pouze dvě procenta z nich, naopak negativně 47 procent.

ČNB se v listopadu minulého roku rozhodla začít intervenovat na devizovém trhu tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR. Stalo se tak poprvé od roku 2002. Koruna okamžitě reagovala pádem na své čtyřleté minimum.