Iráčtí uprchlíci se vrátí do Česka, zřejmě je čeká vyhoštění

Přílet iráckých uprchlíků do Česka

Přílet iráckých uprchlíků do Česka Zdroj: ctk/ap

Skupina 20 křesťanských uprchlíků z Iráku se po dvou týdnech strávených v Německu vrátí zpět do Česka. Ministerstvo vnitra kladně vyhodnotilo novou žádost německé strany o jejich vzetí zpět. Po návratu budou uprchlíci, kteří původně bydleli v Okrouhlíku u Jihlavy, umístěni do detenčního zařízení. Česko se bude snažit o jejich vyhoštění do země původu. V tuzemsku také mohou znovu požádat o azyl. Případnou žádost budou muset posoudit úřady.

Česko obdrželo první německé žádosti o vrácení skupiny uprchlíků minulý týden. Odmítlo je ale převzít, protože podle názoru české strany byly v žádostech zásadní nedostatky. Ve čtvrtek podle Malé přišly nové žádosti. „Jsem rád, že předložením nové žádosti Německo uznalo naši právní argumentaci. Po převzetí z Německa budou iráčtí křesťané v pozici nelegálních migrantů,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ministerstvo vnitra žádosti vyhodnotilo, poslalo do Německa souhlasné stanovisko. Po nynější kladné odpovědi na převzetí uprchlíků je nyní další postup až do případného předání běženců na straně Německa.

Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra upozornila na to, že německá strana nechce zpět do Česka poslat celou skupinu, která čítala 25 lidí. V pěti případech žádost od Německa nepřišla kvůli sloučení rodiny. „Otci této pětičlenné skupiny byl totiž v Německu již udělen azyl,“ vysvětlila Malá.

Program skončil

Skupina křesťanských uprchlíků z Iráku pobývala v Okrouhlíku na Jihlavsku. Přivezl je Nadační fond Generace 21. Před dvěma týdny se 25 lidí vydalo autobusem do Německa, kde byli několik kilometrů za hranicemi zadrženi. Tamní policie je chtěla krátce poté vrátit zpět, nakonec ale svou žádost o předání stáhla s odůvodněním, že uprchlíci žádají v Německu o azyl, mají tam prý příbuzné. Později ale německé úřady uvedly, že požádají Česko o vzetí uprchlíků zpět.

Odjezd této skupiny uprchlíků měl vážný dopad na celý projekt přesídlování běženců z míst postižených válkou. Program na přesídlování křesťanských běženců byl nejprve pozastaven, vláda pak rozhodla o tom, že nebude pokračovat. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo dorazit 153.

Kromě uprchlíků z Okrouhlíku chtěla odjet do Německa také skupina z Brna, která však byla zadržena několik kilometrů před hranicemi. Policie je zadržela v Ústí nad Labem, kde znovu požádali o český azyl. Obě skupiny se přitom před odjezdem azylu vzdaly. Chovanec v reakci na twitteru uvedl, že, když se azylu vzdávají, tak podepisují poučení, že nemohou zneužívat české zákony k další cestě do EU. „ČR nebude hřiště pro hraní azylové rulety,“ uvedl Chovanec na sociální síti.