Ištvan na Nečasovi ukáže, co chce lid. Obvinění vyvolává pochybnosti

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Trestní řízení může vést podle představ olomouckého vrchního žalobce Iva Ištvana k očistě společnosti. A být pro občany poučením, co je pro ně dobré, a co nikoli. Asi tak lze chápat Ištvanovo včerejší vysvětlení, proč obvinil bývalého premiéra Petra Nečase z podplácení.

Někdejší předseda občanských demokratů to vidí prozaičtěji. Podle něj jde o mstu za to, že podal trestní oznámení na ředitele Útvaru pro boj s organizovaným zločinem Roberta Šlachtu. Tedy policistu, který loňskou razii na Úřadu vlády, ve Vojenském zpravodajství a dalších místech vedl.

„V této trestní věci jde o zodpovězení zásadní otázky celospolečenského významu, zda v procesu projednávání a schvalování zákonů, které ovlivňují život všech občanů, se mají poslanci ve smyslu svého ústavního slibu řídit svým nejlepším vědomím a svědomím a mandát vykonávat v zájmu všeho lidu, nebo zda a nakolik je přípustné, aby jejich rozhodování mohlo být ovlivňováno slibem nebo poskytnutím osobních výhod,“ stojí ve včerejší tiskové zprávě státního zastupitelství.

Advokáta Tomáše Sokola, který v případu zastupuje bývalého šéfa armádní tajné služby Ondreje Páleníka, zdůvodnění „zděsilo“. „Žalobce chce, aby soud rozhodl, zda politik jednal v zájmu lidu. Co to je lid? Připomíná mi to stalinistické myšlení. V panu Ištvanovi se asi naplno vzedmuly dávné ideologické proudy,“ uvedl Sokol.

Na Nečase se imunita nevztahuje
Kauza údajného podplacení exposlanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu vlády Petra Nečase. V této větvi případu jsou kromě Nečase obviněni bývalá šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců navedli Nečase k přislíbení úplatku v podobě trafik. Kvůli poslanecké imunitě Nejvyšší soud stíhání trojice loni zastavil. Na Nečasovo jednání se však imunita nevztahuje.

Ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO) zaskočilo načasování Ištvanova kroku. „Samozřejmě jsem byla překvapena, asi jako všichni, že to přišlo nyní,“ řekla. Na druhé straně považuje za užitečné, aby se politici báli, zda nepřekročili hranici mezi politickým a korupčním jednáním.

Opačný názor má ODS. Ta ministryni vyzvala, aby se situací na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci začala okamžitě zabývat. Podle předsedy strany Petra Fialy nelze dělat experimenty na lidech a obviňovat je jen proto, abychom „nalezli odpovědi na zásadní celospolečenské otázky“. „Jde o kriminalizaci demokratického politického systému a jeho pravidel hry. Dosazování do různých funkcí je součástí demokratické politiky, ať se nám to líbí, nebo ne,“ konstatoval Fiala.

Expremiér úplatkářství popírá. Pro reflex.cz uvedl, že v textu obvinění není vůbec žádná nová skutečnost. „Nová je pouze jedna věc. Letos 24. ledna jsem na generální inspekci bezpečnostních sborů podal trestní oznámení na Roberta Šlachtu, ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu,“ poznamenal Nečas.

Důvodem je mimo jiné zveřejnění části videozáznamu ze zatýkání jeho současné manželky Jany Nagyové. Tu policisté odvedli v poutech pro nebezpečné zločince.