Ištvan: Nemůžeme se ohlížet na žádné politické krize

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan Zdroj: ctk

Šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan odmítá spekulovat o tom, zda by rezignoval na funkci, pokud soud neuzná vinu bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase, dvou generálů, třech exposlanců a možná dalších obviněných. „Nevím, co bylo za politickou krizí. Postup státního zastupitelství nemůže být ovlivněn následky, které případně vyvolá,“ řekl Ištvan v rozhovoru pro týdeník Euro.

Muž, který poslal policejní komando na Úřad vlády, nechápe, proč někteří politici volají po stíhání vlivných podnikatelů. „Trochu mi to připomíná doby dávno minulé,“ poznamenal. Provedením domovních prohlídek například u Ivo Rittiga skončila fáze skrytého vyšetřování, nyní se orgány činné v trestním řízení dostávají k otevřenému vyšetřování a k vyhodnocování důkazů.

„Podle výsledků analýzy se rozhodne o dalším procesním postupu,“ dodal žalobce. Jak dlouho bude dokončení analýz trvat, nechtěl odhadovat.

Informace, že se policie ocitla na mrtvém bodě, označil vrchní státní zástupce za tendenční. Do konce minulého týdne byly vyslechnuty zhruba tři desítky osob. „Není pravda, že na kauze nepracujeme, snažíme se, aby obvinění byli propuštěni z vazby v co nejkratším termínu,“ tvrdí Ištvan.

Žalobce, jehož výpověď v kauze takzvané justiční mafie tehdejší soud označil za nevěrohodnou, připustil, že reforma soustavy státního zastupitelství chystaná Nečasovou vládou měla určitá pozitiva. „Na druhou stranu si myslím, že v Olomouci je vybudovaný dobrý tým lidí, náš úřad funguje efektivně,“ řekl v narážce na to, že navrhované změny počítaly se zrušením vrchních státních zastupitelství v Praze a právě v hanácké metropoli.

Celý rozhovor najdete v pondělním vydání týdeníku Euro.