Jana Havligerová: Buzerace

Na Hradčanském náměstí v Praze se uskutečnila demonstrace Hrozba islamizace ČR pořádaná Blokem proti islámu a hnutím Úsvit.

Na Hradčanském náměstí v Praze se uskutečnila demonstrace Hrozba islamizace ČR pořádaná Blokem proti islámu a hnutím Úsvit. Zdroj: CTK

Vláda a poslanci hodlají vylepšit shromažďovací zákon. Policisté by na veřejných shromážděních měli mít stejné pravomoci jako obecní úředníci. Akci by například mohli rozpustit. Poslanci Úsvitu chtějí, aby se novináři museli předem akreditovat, jinak by si měli sami zajistit ochrannou službu. Část opozice prosazuje, aby se ve státní svátky mohly konat jen akce s oslavou přímo související. Jak vidno, svoboda shromažďování a svoboda slova nesou jen problémy. Nejjednodušší by bylo zakázat lidi.

Andrej Babiš je chronický absentér s nejhorší docházkou na sněmovní interpelace. Novinka to není, ale zdůvodnění stojí za to. Někteří poslanci podle Babiše využívají interpelace k osobním útokům, čímž se z interpelací stávají buzerace. A on na to nemá čas: „Já musím pracovat, neflákám se.“ Podnikatelé by panu ministrovi trochu toho flákání jistě rádi prominuli.

Ministryni pro místní rozvoj naštvali lidovci. Předběhli ji s vlastní verzí zákona o pohřebnictví. Je to k vzteku, Karla Šlechtová tutéž normu, jak tvrdí, připravuje od července. To se bude pohřbívat koalice?

V Čapím hnízdě se podávaly zabijačkové pochoutky, pan prezident je má rád. Proslýchá se ale, že příště by podobně významná návštěva mohla dostat klokaní maso. Pokud Miloš Zeman projede přímou volbu. Ale pst! Bimbo to ještě neví.