Janoušek dostal za údajné sražení ženy přísnější kvalifikaci

Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce

Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce Zdroj: ctk

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) rozhodlo o zpřísnění právní kvalifikace lobbistovi Romanu Janouškovi, který podle policie srazil svým vozem v opilosti ženu. Přesnou kvalifikaci činu však žalobci sdělit nechtějí, zatím o změně nebyl informován Janoušek ani jeho advokát. Uvedla to mluvčí MSZ Štěpánka Zenklová. Janouška v březnu policie obvinila z úmyslného těžkého ublížení na zdraví se sazbou od tří do deseti let.

Kontroverzní podnikatel byl v březnu kromě těžkého ublížení na zdraví obviněn také z ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle policie při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu.

Janoušek sraženou ženu odškodnil, což může mít vliv i na výměru případného trestu u soudu. Přesnou částku však obě strany úzkostlivě tají. Podle dřívějších informací se jedná o trojnásobek bodového ohodnocení zranění, které vyčíslili lékaři.

O Janouška se zajímá také protikorupční policie. Detektivové zkoumají jeho úlohu při prodeji pozemků dopravního podniku na pražské Palmovce a také to, zda nezasahoval do řízení o změnách územního plánu.