Janoušek opět požádal o přerušení trestu, kvůli zdravotním potížím

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: ctk

Lobbista Roman Janoušek, který si odpykává 4,5 roku vězení za sražení ženy autem, požádal Krajský soud v Brně o přerušení výkonu trestu. Odůvodňuje to zdravotními problémy. Žádost podal minulé pondělí. Spis byl přidělen soudci Aleši Novotnému. Kdy padne rozhodnutí, nelze podle mluvčí zatím odhadnout.

„Postup bude standardní, Soud si vyžádá vyjádření ke zdravotními stavu odsouzeného od vězeňského lékaře a na jeho základě pak rozhodne,“ uvedla mluvčí soudu Simona Tesařová.

Soud může výkon trestu přerušit a rozhodnout o dočasném propuštění vězně. Stává se tak za situace, kdy je vězeň nemocný a lékaři vězeňské nemocnice mu nejsou v tomto zařízení v Brně-Bohunicích schopni poskytnout dostatečně kvalitní zdravotní péči. Janouška dlouhodobě podle médií trápí zdravotní potíže, Česká televize, která na Janouškovu žádost upozornila, uvádí, že jde už o jeho třetí pokus dostat se z vězení.

Janoušek do vězení nastoupil v listopadu 2014. Opilý lobbista srazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, když s ním chtěla řešit jejich dopravní nehodu. Z místa ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud ale trest zpřísnil na 4,5 roku za mřížemi. Janoušek po odpykání trestu nesmí sedm let řídit motorová vozidla.

Za těžké ublížení na zdraví hrozilo Janouškovi až deset let vězení. Soudy ale přihlédly mimo jiné k tomu, že zatím nemá záznam v trestním rejstříku a že projevil snahu napravit následky činu. Ženě vyplatil odškodné 900 tisíc korun. I proto jej poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.