Janoušek ve vězení zůstane, léčit se prý může tam

Janoušek na soudním jednání

Janoušek na soudním jednání Zdroj: ctk

Brněnský krajský soud zamítl lobbistovi Romanu Janouškovi žádost o přerušení výkonu trestu. Žádal k něj ze zdravotních důvodů. Soud dospěl po zhodnocení jeho zdravotní dokumentace a na základě vyjádření vězeňských lékařů k závěru, že mu jsou schopni poskytnout péči, kterou potřebuje. Jde o třetí Janouškovu žádost o přerušení trestu, kterou soud zamítl. Lobbista si odpykává 4,5 roku vězení za sražení ženy autem.

Zdravotní problémy má Janoušek, který si odpykává trest za to, že opilý srazil autem a vážně zranil vietnamskou ženu, dlouhodobě. Soud mohl rozhodnout o přerušení výkonu trestu, podle by vězeňští lékaři dospěli k závěru, že lobbistův zdravotní stav je natolik vážný, že mu nejsou schopni poskytnout náležitou zdravotní péči. Janoušek si odpykává trest ve Vazební věznici v Brně-Bohunicích, jejíž součástí je i vězeňská nemocnice.

Janoušek nastoupil do vězení v listopadu 2014. Opilý lobbista srazil v roce 2012 v Praze řidičku, když s ním chtěla řešit jejich dopravní nehodu. Z místa ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud ale trest zpřísnil na 4,5 roku za mřížemi. Janoušek po odpykání trestu nesmí sedm let řídit motorová vozidla.

Za těžké ublížení na zdraví hrozilo Janouškovi až deset let vězení. Soudy ale přihlédly mimo jiné k tomu, že zatím nemá záznam v trestním rejstříku a že projevil snahu napravit následky činu. Ženě vyplatil odškodné 900 tisíc korun. I proto jej poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.