Janouškův soud se může kvůli posudku posunout o devět měsíců

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: ctk

Svědek nehody lobbisty Romana Janouška soudu dnes řekl, že mu prostředník nabídl úplatek za to, že nepůjde k rekonstrukci havárie ani k soudu. Vyjádřil také přesvědčení, že prostředník byl od Janouška. Žalobkyně viní Janouška z pokusu o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až 18 let vězení.

Svědek soudu popsal, jak se nehoda udála. Janoušek podle něj na ženu dvakrát najel a potřetí ji „agresivně“ nabral. Žena prý udělala kotoul přes kapotu a dopadla na zem. Svědek jel za Janouškem, který ze svého vozu vystoupil na Pankráci; telefonoval prý a vrávoral, pak si šel sednout na lavičku. Za chvíli přijela policie.

Po nějakém čase údajně svědka kontaktoval prostředník, který mu nabídl úplatek. Svědek měl prý strach a napsal e-mail Janouškovu obhájci Vítovi Širokému. Kontaktoval údajně také novináře a mluvil i s vrchní státní zástupkyní v Praze Lenkou Bradáčovou. Na dnešní dotaz novinářů, zda věc ohlásil policii, řekl, že to vědí konkrétní lidé.

Soud nařídil vypracovat nový posudek

Podle České televize nezněla svědkova výpověď příliš věrohodně. Sám Janoušek se přelíčení neúčastní, jeho právní zástupce ale svědkovu výpověď považuje za absurdní. Soud by tak nakonec odročen na neurčito kvůli vypracování dalšího posudku. To může trvat i 9 měsíců.

Incident se stal 23. března loňského roku ve Vyskočilově ulici v Praze. Janoušek narazil do vozu před sebou, kolizi neřešil a jel dál. Když zastavil na červenou na světelné křižovatce, řidička nabouraného vozu ho doběhla a postavila se před jeho auto. Lobbista ji srazil a ujel, policisté mu následně při dechové zkoušce naměřili přes dvě promile alkoholu. Žena po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici.