Je třeba zastropovat ceny energií, řekl Fiala. Vláda má varianty na transformaci ČEZu

Premiér Petr Fiala na setkání s diplomaty. (22.8.2022)

Premiér Petr Fiala na setkání s diplomaty. (22.8.2022) Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Mimořádný sněm hnutí STAN: Projev premiéra Petra Fialy (23.7.2022)
2
Fotogalerie

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že je třeba směřovat k zastropování cen energií. Řešení je ale podle něj nutné dosáhnout na evropské úrovni. Řekl to na pátečním briefingu ve Sněmovně. Jednal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, vyjednává podporu dalších zemí.

Kabinet má podle premiéra na stole několik variant transformace energetické skupiny ČEZ. Fiala předpokládá, že brzy bude moci oznámit řešení. Bude ale fungovat nejdříve příští rok, nikoli letošní zimu. „Naším cílem je získat výrobu a cenotvorbu elektrické energie pod kontrolu státu,“ řekl.

Fiala hovořil s řadou předsedů vlád zemí EU, naposled s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem. „Země s podobným trhem a podobnými podmínkami, jako je Česká republika, řeší naprosto podobné problémy. Žádná jednoduchá národní řešení k dispozici nemají,“ uvedl. Ministerský předseda připomněl, že české předsednictví urychleně svolá jednání rady ministrů pro energetiku k mimořádným opatřením k řešení energetické situace.

Dosud podle Fialy nebyla ochota z různých důvodů k celoevropskému zásahu a řešení. „Teď ale vidím změnu v tomto postoji, a proto můžeme k nalezení celoevropského řešení dospět,“ konstatoval. Možností je podle něj víc. „Jednou z variant může být odpoutání ceny plynu od elektrické energie a nějaká forma zastropování,“ přiblížil.

Asociace krajů dnes vyzvala vládu, aby od začátku příštího roku regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti. Kabinet by podle ní také měl určit státního obchodníka s energií, jemuž by ji firmy musely prodat. Vláda by měla směřovat k tomu, že získá stoprocentní podíl ve výrobních kapacitách ČEZ. Vláda by měla na opatření použít peníze ze sektorové daně nebo tím, že by zdanila každou vyrobenou megawatthodinu, řekl předseda asociace Martin Kuba (ODS). Všechny návrhy označil za přechodná řešení. Co se týče státního obchodníka s energií, podle Fialy je to jedna z variant, která je ve hře.

Cena elektřiny pro francouzský trh na energetické burze EEX dnes poprvé přesáhla 1000 eur za megawatthodinu. Na rekordu je i cena elektřiny pro Německo. Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent. Fiala podotkl, že jde o přímý důsledek ruské války proti Evropě, kterou prezident Vladimir Putin vede prostřednictvím energií a kterou Evropu vydírá.

Vláda schválila úsporný tarif na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií

Video placeholde
Vláda schválila úsporný tarif na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií • ČTK