Jedna z největších armádních zakázek má být uzavřena bez tendru

Důležitým posláním Poličských strojíren je delaborace staré munice. POS likviduje munici pro českou i další evropské armády.

Důležitým posláním Poličských strojíren je delaborace staré munice. POS likviduje munici pro českou i další evropské armády. Zdroj: Petr Horky

Ministerstvo obrany vyzvalo bezpečnostní agenturu Trade Fides k jednání o nové smlouvě na ostrahu dohromady šesti muničních skladů. Z otevřených internetových zdrojů vyplývá, že na zakázku je vyčleněno asi 1,2 miliardy korun včetně daně z přidané hodnoty. Výsledná suma se však vyšplhá minimálně na dvojnásobek.

Jak deník E15 nedávno napsal, firmě zhruba v polovině příštího roku vyprší desetiletý kontrakt na technickou ostrahu skladů. Podle důvěryhodných zdrojů její představitelé už delší dobu vyvíjejí enormní tlak na některé úředníky rezortu, aby ho prodloužili.

Zarážející je, že zatímco za Jaroslava Tvrdíka (ČSSD) byla s touto společností uzavřena smlouva až po jejím vítězství v tendru, úřad Alexandra Vondry (ODS) jej neuspořádal. Přitom právě Vondra sliboval, že na všechny zakázky bude vypisovat otevřené a férové soutěže.

Nová smlouva se chystá v tichosti a její podrobnosti budou zřejmě podléhat utajení, protože s přímo oslovenou Trade Fides má probíhat takzvané jednací řízení bez uveřejnění. „Celý proces se nachází na samém počátku. Koncem listopadu bude dosavadní poskytovatel služeb technického střežení objektů vyzván, aby předložil svou cenovou nabídku na léta 2013 až 2019,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

V roce 2003 se rezort zavázal zaplatit celkem 3,3 miliardy korun s DPH. Agentura pak o šest let později získala další zakázku na střežení ještě dvou skladů za 1,1 miliardy. I tento kontrakt je desetiletý.

Snahou podle Pejška bude, aby cena byla nižší než ta, která byla dohodnuta za Tvrdíka. „Proto bude nabídka Trade Fides podrobena nezávislému externímu auditu,“ dodal mluvčí.

Firmě hraje do karet to, že kolem skladů instalovala různé kamery a další technické prostředky, jejichž zůstatková hodnota přesahuje 300 milionů korun. Pokud by bylo vypsáno výběrové řízení, armáda by musela tato zařízení nejdříve odkoupit.

Trade Fides a Softech vystavovaly v Dubaji

„Úhradou této částky by se ministerstvo stalo vlastníkem a provozovatelem všech plně funkčních instalovaných technických zařízení, nezbytných pro ostrahu vojenských objektů. Naše společnost několikrát deklarovala svůj zájem pokračovat ve spolupráci s ministerstvem bez ohledu na jím zvolenou variantu,“ sdělil E15 majitel společnosti Libor Hledík.