Jedno ocenění za druhým: Bradymu ho chce dát Sobotka, Sněmovna i Brno

Jiří Brady

Jiří Brady Zdroj: ČTK

Jiří Brady přiletěl do Prahy
Jiří Brady přiletěl do Prahy
Jiří Brady přiletěl do Prahy
Jiří Brady přiletěl do Prahy
Jiří Brady přiletěl do Prahy
26
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) udělí Jiřímu Bradymu medaili Karla Kramáře. Sobotka pokládá za krajně nešťastné, že Brady nedostane státní vyznamenání u příležitosti oslav 28. října na Pražském hradě, ale i okolnosti, které k tomu vedly. Bradyho chce ocenit také Poslanecká sněmovna a město Brno. Prezident Miloš Zeman prý jeho ocenění "při vhodné příležitosti" zváží. 

 

Brady přežil holokaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům. Celý život také přednášel o nacistických hrůzách za druhé světové války. Udělení státního vyznamenání prezidentovi Miloši Zemanovi navrhla Poslanecká sněmovna.

Sobotka uvedl, že se na něj v posledních dnech s doporučeními ocenit Bradyho obracela řada lidí. Příbuzného ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) v minulosti poznal osobně při návštěvě ve Washingtonu, kde mu Brady líčil své zkušenosti z nacistických koncentračních táborů. "Jsem přesvědčen, že si Brady ocenění zaslouží, ať už za sílu a odvahu, s kterou dokázal přežít holokaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost," uvedl Sobotka.

Herman minulý týden prohlásil, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že Bradyho ze seznamu oceněných škrtne, pokud se ministr sejde s dalajlamou. Herman se s dalajlamou setkal, Brady se na seznamu oceněných předloženém den poté premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ke spolupodpisu neobjevil. Hrad však tuto spojitost popírá. 

Jiřího Brady uctí i Poslanecká sněmovna na slavnostním shromáždění ve čtvrtek dopoledne. Dohodlo se na tom vedení dolní komory. Brady obdrží pamětní medaili spolu s pamětním listem, napsal předseda Sněmovny Jan Hamáček.  

Slavnostní shromáždění se uskuteční ve čtvrtek v 11:00, po pravidelných písemných interpelacích. Schůze dolní komory se přeruší a poslanci ocení Bradyho celoživotní postoje, řekl Hamáček. S myšlenkou uspořádat slavnostní shromáždění přišla už o víkendu poslankyně Miroslava Němcová (ODS).

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že Zeman zváží, že by Bradyho ocenil při vhodné příležitosti. Je k tomu podle mluvčího připraven jako ke gestu dobré vůle. Brady ale podle jeho ženy Terezy o ocenění z rukou Zemana za současné situace nestojí. K udělení vyznamenání Zemana vyzvala řada čelných českých politiků. Část z nich se kvůli aféře nezúčastní ceremoniálu na Pražském hradě 28. října.

Jiřího Bradyho ocení pamětním listem i Brno. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL), který navrhl, aby město Bradyho ocenilo. Podle Hladíka by si Brady měl list zřejmě převzít v Brně, v úterý Brady s manželkou odlétají zpět do Kanady.

Mnoho politiků vyjádřilo názor, že by měl Brady vyznamenání od prezidenta dostat. V reakci na Bradyho chybějící jméno se vedle Brna rozhodla pamětníka z koncentračních táborů ocenit Univerzita Palackého v Olomouci, primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO), Poslanecká sněmovna i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).