Jelínek: Že by Zeman a Babiš po rezignaci Zimoly oslabili? Ani náhodou

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek Zdroj: Martin Přibyl

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD
2
Fotogalerie

Na funkci prvního místopředsedy ČSSD rezignoval Jiří Zimola, podle politologa Lukáše Jelínka však politik zdaleka neskládá zbraně. „Je natolik inteligentní, že by definitivně neoslaboval pozici svých spojenců,“ komentuje Jelínek Zimolovo rozhodnutí.

Jak číst rezignaci Jiřího Zimoly na post místopředsedy ČSSD?

Je to příprava na nadcházející sjezd strany v příštím roce, buduje si tak pozici ve straně. Bylo příznačné, že stál o to, aby se na posledním ústředním výboru hlasovalo o důvěře v něj. Předpokládalo se, že by důvěru nedostal a stal by se jakýmsi mučedníkem. K tomu nedošlo. V tuto chvíli skládá funkci místopředsedy a otvírá si prostor pro to, aby mohl být kritický ke stávajícímu grémiu a třeba se mu na příštím sjezdu postavil.

Nepředpokládáte tedy, že se jedná o definitivní konec Zimoly v sociální demokracii.

Říká, že je připravený znovu nastoupit, jedná se proto o reakci na současnou atmosféru, poukazuje na nemožnost prosazení některých bodů. Rozhodně to nebude útěk z boje. Jak on, tak celá platforma ,zachraňme ČSSD´, kterou reprezentuje, má poměrně silnou motivaci na prosazení svých zájmů. Jiří Zimola je natolik inteligentní politik, že by neoslaboval pozici svých spojenců a neskládal zbraně.

Jaká je Zimolova rezignace zprávou pro prezidenta Miloše Zemana? Podle řady politologů je Zimola Zemanovým „člověkem v ČSSD“.

Určitě se nejedná o žádné oslabení Miloše Zemana. Spíše je zajímavé, že prezident nedávno rozmlouval odstoupení z funkce místopředsedy Jaroslavu Foldynovi, což se mu podařilo. Jsem zvědavý, jestli podobný tah neučiní i k Jiřímu Zimolovi, nebo je to už mezi nimi předjednaný krok.

Má brát Andrej Babiš rezignaci Zimoly jako varovný signál, že se koaliční partner dál nenalézá ve vnitřní pohodě?

Pro něj je to zpráva, že atmosféra v koaliční straně je dosti rozbouřená. To se může odrazit i na stabilitě vlády. Na druhou stranu Andrej Babiš bude mít pořád slušnou šanci získat voliče sociální demokracie, kteří budou mít pocit, že nerozumí dění v ČSSD.

Je současné vedení strany v čele s Janem Hamáčkem dostatečné silné, aby na březnovém sjezdu uhájilo svou pozici?

Pan Hamáček je kompromisní předseda, byl takový na minulém sjezdu a bude i na příštím. Bylo by velké překvapení, kdyby se strana dohodla na jiném vedení. Velká otázka je však obsazení postů místopředsedů. Zdá se, že se o ně vede souboj mezi současnými místopředsedy, jako je pan Netolický či Onderka, kteří jsou loajální k Hamáčkovi. Na druhé straně jsou lidé blízcí Jiřímu Zimolovi. Je těžké odhadovat, jak bude tato volba probíhat. Nejvíce mě na tom mrzí, že ČSSD kvůli tomu ztrácí čas na mnohem důležitější věc – debatu o směřování strany, jaké voliče oslovovat, jakými způsoby a jakým programem. Tyto otázky budou zastíněny personálními rošádami. To může stranu dál oslabovat.

Čí je to chyba?

Funkcionářů strany, kteří se nesnaží směřovat více energie do programové debaty, nebo do snahy oslovovat voliče. Zaznamenal jsem vyjádření pana Hamáčka, že by se měla složit programová rada. To je sice správný směr, obávám se ale, že budeme-li sledovat nejrůznější rezignace a úvahy o nich a spory o platformy, tak se na programovou debatu ani nedostane.

Zimola vysvětlil rezignaci i tím, že považuje za nemožné, aby vedení strany v současné podobě změnilo svoji politiku. Má pravdu?

Těžko se bude měnit něco, s čím ČSSD vstoupila do Babišovy vlády. Nedokážu si vůbec představit, jakou programovou změnu by Jiří Zimola očekával, protože všichni sociální demokraté hovoří o zvyšování minimální mzdy, důchodů, zaléhovaného výživného nebo o sociálním bydlení. Žádný zásadní programový rozdíl nečekám. To se naopak očekávalo právě od Jiřího Zimoly, když byl zvolen místopředsedou. To se mu nepodařilo a ani nevím, jestli se výrazněji snažil. Odchází od rozdělané práce.

Od práce, kterou nesplnil?

Když se budete bavit se členy strany, tak vám neřeknou, že by Lidový dům fungoval lépe, že je strana více vidět nebo že by se vybudovalo odborné zázemí.