Jihoafrické policii uniká zločinec údajně napojený na Krejčíře

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: CTK

Jihoafrické policii od neděle uniká muž, který údajně má vazby na uprchlého Radovana Krejčíře a čeká na soud. Je podezřelý, že o víkendu zastřelil motoristu a zranil další dvě osoby.

Hledaný Koobendran Moodley, který byl už dříve stíhaný v JAR i ve Svazijsku, byl podle svědků nedávno podmínečně propuštěn z vazby. Obviněn byl z nejméně 15 násilných trestných činů. Policejní zdroje potvrdily, že muž figuroval také v případu podvodného vysávání peněz ze spících bankovních kont, údajně spolu s Radovanem Krejčířem.

Moodley uniká policii od nedělního incidentu. Očití svědci tvrdí, že zjevně opilý Moodley se v hospodě dostal do potyčky s majiteli podniku, kteří ho vyhodili. Krátce po opuštění hospody naboural jiný automobil. S druhým řidičem měl konflikt a jel domů, kam ho ale motorista spolu s dalšími osobami pronásledovali.

Moodley motoristu po další hádce zastřelil a poranil další dvě osoby, vypověděl svědek. „Moodleyho syn vyšel z domu a ptal se, co se stalo, a jeho otec ho udeřil do hlavy lahví,“ pokračoval svědek. Moodley se pak údajně vrátil k oběti a znovu do ní střelil, aby měl jistotu, že je muž skutečně mrtvý.

Samotného Krejčíře a dalších sedm spoluobviněných čeká soud v případu přípravy vraždy soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby.

Několik kauz

Uprchlý Čech je v JAR stíhán v několika dalších kauzách. Je spojován s vraždou Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho, který pro něj pracoval jako výběrčí pohledávek, i s únosem a mučením bratra muže, který prý pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu a s drogami zmizel.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Protože stále neskončilo řízení o jeho žádosti o azyl, nemůže být vydán do Česka, kde byl v roce 2012 odsouzen k jedenácti letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.