Jihočeský kraj zavede integrovanou jízdenku, i když bude ztrátová

Jízdenky Českých drah

Jízdenky Českých drah Zdroj: CC BY-SA 3.0: HonzaXJ - Wikimedia Commons

Od prvního července začne turistům na jihu Čech sloužit integrovaná jízdenka. Bude platit jak ve vlacích, tak v autobusech i ve vozech městské hromadné dopravě. "Protože Jihočeský kraj je nejméně lidnatý a druhý největší v zemi, bude ztrátový projekt dotovat Jihočeský kraj, letos zhruba 3,6 milionu korun," prohlásil hejtman kraje Jiří Zimola (ČSSD).

„Avizovali jsme, že letos probíhá na jihu Čech nejmasivnější program rekonstrukce silnic, chceme našim turistům situaci ulehčit, proto chceme projekt Jihočeské jízdenky spustit,“ uvedl hejtman. Projekt bude zajišťovat krajský koordinátor dopravy JIKORD. Z rozpočtu kraje bude hrazen tisk jízdenek, jejich distribuce k dopravcům a do informačních center, a také prokazatelná ztráta dopravců.

„Za 250 korun se ve všedních dnech s jednodenní jízdenkou sveze jeden dospělý a jedno dítě od šesti do 15 let, o víkendech dokonce dva dospělí a tři děti,“ upřesnil hejtman. Jihočeská jízdenka bude platit nejen v už dotovaných spojích základní dopravní obslužnosti, ale také v rychlících a dálkových autobusových linkách.

Za 250 korun se ve všedních dnech s jednodenní jízdenkou sveze jeden dospělý a jedno dítě od šesti do 15 let

Není to jediná dotovaná služba v dopravě pro turisty. Tradičně kraj spolu s ČEZ přispějí na jízdy takzvaných cyklobusů a také zelených autobusů v Národním parku Šumava. Nově pak také od posledního červnového víkendu začnou dotovat Lipenský pobřežní bus. „Až do začátku září by měl obsloužit dvěma páry autobusů denně oblast kolem Lipna, a to z Nové Pece přes Horní Planou, Frymburk, Lipno, Vyšší Brod až po rakouský Bad Leonfelden,“ řekl hejtman.

Kraj také dotuje 3,5 milionu korun akce na podporu turistického ruchu v rámci projektu Jižní Čechy husitské. Jedním z vyvrcholení bude 30. května otevření zrekonstruovaného rodného domu mistra Jana Husa v Husinci. Účast přislíbil premiér Bohuslav Sobotka. Kraj potom na konci června znovuzprovozní i zrekonstruovaný památník Jana Žižky a husitství v Trocnově.

Je integrovaná doprava levnější?