Josef Baxa: Pravidla pro výběr soudců nemohou být návodem na pěstování květin ve skleníku

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa Zdroj: Petr Topič / MAFRA / Profimedia

Šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa míní, že snaha ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) sjednotit výběr nových soudců připomíná šití horkou jehlou. Podle Baxy není možné, aby taková změna stála jen na ministerské instrukci. Není tak totiž zajištěna stabilita pravidel, a každý další ministr je může opět změnit či zrušit. „Ústava výslovně předvídá, že způsob výběru soudců stanoví zákon. Naplňovat Ústavu instrukcí je opravdu politováníhodné. Prostě hora porodila myš,“ říká Baxa.

E15: Od ledna má platit nový centralizovaný systém výběru soudců ministra spravedlnosti Roberta Pelikána - soudce má napříště vybírat jím jmenovaná komise. Dosavadní systém je prý roztříštěný, protože každý z osmi předsedů krajských soudů si kritéria pro výběr soudců stanovuje sám. Souhlasíte s ním?

Nevyčítal bych primárně předsedům soudů, že hledají nějaká pravidla a že se neshodnou. Ano, výběr není jednotný, ale roztříštěné nejsou jen soudy, nýbrž především samo ministerstvo, které je ústředním orgánem správy soudů, a přes pětadvacet let nedokázalo připravit jednotnou zákonnou úpravu.

Otázka způsobu výběru soudců je přitom až druhou v pořadí. Základní otázka přece zní: „Jaké chce společnost soudce, aby jim mohla věřit“.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!